Британський посол: система субсидій в Україні не є життєздатною

Середа, 14 березня 2012, 10:10

Посол Великої Британії в Україні Лі Тернер вважає систему субсидування цін на газ в Україні нежиттєздатною.

Про це він сказав в інтерв'ю Радіо "Свобода".

"Нинішня система недоцільного субсидування не є життєздатною, дуже дешевий газ постачається багатьом споживачам, незалежно від того, чи потребують вони фінансової допомоги, а серед них, наприклад, є й справді багаті люди з басейнами, які підігріваються газом", - сказав він.

Нині український уряд витрачає величезні кошти, субсидуючи ціну газу для всіх, додав посол.

Реклама:

"ЄС та міжнародні фінансові інституції, такі, як Світовий банк та ЄБРР, запропонували фінансову підтримку соціальних програм, яких Україна потребувала для підтримки людей, котрим необхідна фінансова допомога у разі зростання ціни газу", - зазначив він.

"У перспективі це виглядає більш життєздатно, ніж просто субсидіювати весь внутрішній газовий сектор. Цей варіант теж краще для неспроможних українців, чим субсидіювати ціну на газ, чого Україна робити не може", - сказав він.

Тернер також зазначив, що українська газотранспортна система є важливою для Євросоюзу.

"Це газотранспортна система, яка транспортує багато газу з Росії та Середньої Азії", - сказав він.

Британський посол також назвав цікавою пропозицію, що європейські компанії мають бути залучені до створення газового консорціуму, як частина українсько-російського переговорного процесу.

Але він наголосив, що компаніям для ухвалення рішення потрібно "розуміти напевно, якою буде їхня роль".

"Нині я маю відчуття, що українці чекають від європейських компаній якоїсь допомоги, або чекають, що ЄС запропонує конкретну компанію. Це не працює, тому що комерційні компанії мають ухвалити власне рішення. А для того, щоб ухвалити таке рішення, їм необхідна інформація щодо угоди про консорціум. До цього часу я її не бачу. Також мені не відомо про які-небудь запрошення з боку української сторони", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!