Росіяни купують контроль в металотрейдері Гайдука – ЗМІ

Понеділок, 6 лютого 2012, 09:38

"Індустріальний союз Донбасу" продає російській групі "Магнезит" контрольний пакет одного з найбільших металотрейдерів країни - Української гірничо-металургійної компанії.

Це рішення пояснюється прагненням співзасновника ІСД Віталія Гайдука вийти з бізнесу, пише "Комерсант-Україна".

В Антимонопольному комітеті повідомили про видачу дозволу кіпрській Trotio Holdings Limited (входить до російської групи "Магнезит") на придбання понад 50% акцій ПАТ "Українська гірничо-металургійна компанія" (УГМК).

Офіційно сторони цю інформацію не коментують, але джерело видання, знайоме з умовами угоди, розповіло, що вона стосується 50% +2 акції УГМК.

Реклама:

Співрозмовник розповів, що операція, сума якої не розголошується, пов'язана з виходом Віталія Гайдука зі складу акціонерів ІСД.

Нагадаємо, що на початку 2010 року 50% +2 акції корпорації перейшли під контроль групи інвесторів з Росії, власниками решти 49,99% акцій залишилися голова ради директорів компанії Сергій Тарута та її генеральний директор Олег Мкртчан.

В ході недавнього Всесвітнього економічного форуму в Давосі Тарута заявив журналістам, що Віталій Гайдук і хоче продати свою частку російським інвесторам, незважаючи на припинення політичної діяльності, заради якої він залишив цей бізнес.

"Він сказав: "Сергію, мені вже більше 50 років, і я просто хочу пожити для себе", - пояснив Тарута.

За даними УГМК, на кінець 2010 року 26,67% акцій компанії володіла дружина Віталія Гайдука - Олена, 27,66% - Олег Мкртчан, 26,66% - Сергій Тарута.

У квітні 2011 року Олег Мкртчан і Сергій Тарута передали свої акції кіпрським Frankiro Holdings Ltd і Trotio Holdings Ltd. Таким чином, в травні минулого року Trotio Holdings сконцентрувала 47,5% акцій УГМК.

У прес-службі УГМК тоді запевнили, що склад кінцевих власників акцій компанії не змінився, а джерело "Комерсанта", знайоме зі змінами структури власності УГМК, говорило, що очікується вихід пані Гайдук зі складу акціонерів.

УГМК створена в 1998 році. Компанія є офіційним дилером підприємств ІСД: Алчевського меткомбінату і Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського, а також Дніпропетровського трубного заводу.

У 2011 році через мережу УГМК було реалізовано 960 тис. тонн металопрокату, в тому числі 340 тис. тонн на ринку України.

Частка УГМК на українському роздрібному ринку металопрокату становила 15,1%.

За оцінками експерта групи БКС Максима Шеїна, виходячи з доходу компанії в 2010 році - 200 млн доларів, 50-відсотковий пакет акцій УГМК оцінюється в 200-225 млн доларів.

Утім, старший аналітик ІК Astrum Investment Management Юрій Рижков оцінює пакет не більше ніж в 100 млн доларів.

Аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк зазначає, що продаж УГМК відбувається на тлі зростання українського ринку металопродукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: