Думка експерта: У 2012 році платіжний баланс України буде не в найкращому стані

Четвер, 2 лютого 2012, 14:59

У грудні 2011 року стан платіжного балансу помітно покращився - дефіцит склав 0,1 млрд доларів у порівнянні з листопадовим показником в 0.9 млрд доларів.

Водночас, як відзначив начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Банку Україна" Олександр Печеріцин, не відбулося якогось значного поліпшення у зовнішній торгівлі і стані зовнішнього фінансування.

"Як ми й очікували, ситуація із зовнішньою торгівлею у грудні суттєво не відрізняється від інших місяців останнього кварталу 2011 року, при цьому обсяги імпорту значно перевищують експорт. Таким чином, рівень зовнішньоторговельного дефіциту за грудень у порівнянні із листопадом залишився практично незмінним на рівні 1.3 млрд. доларів, незважаючи на уповільнення річного показника зростання імпорту до 19.1% у порівнянні із середнім показником за 2011 рік на рівні 40.3%", - відзначив він.

"Стан фінансового рахунку в грудні несподівано поліпшився (1.1 млрд. доларів) на тлі різкого зростання ПІІ (0.84 млрд. доларів проти 0.15 млрд. доларів у листопаді). Ця тенденція виглядає досить дивно, враховуючи погіршення настрїв інвесторов щодо України і зростання глобальних ризиків, пов'язаних з інвестуванням в економіки, що розвиваються", - пояснив експерт.

Реклама:

Друга частина фінансового рахунку, а саме – обсяг чистого фінансування, за його словами, повністю відображає настрої на зовнішніх ринках і зростання проблем із ліквідністю у європейських банків наприкінці 2011 року.

"Навіть незважаючи на те, що обсяг чистого фінансування в грудні був позитивним на рівні 0.07 млрд. доларів, він виглядає значно гірше листопадового показника, і в основному представлений надходженнями короткострокових коштів, тоді як показник середньо- і довгострокового фінансування продемонстрував негативні значення (-0.47 млрд. доларів)", - зазначив експерт.

При цьому ослаблення девальваційних настроїв і здатність НБУ до контролю над обмінним курсом трохи сповільнили відтік валюти через готівковий сегмент ринку (1.1 млрд. доларів за грудень проти 1.5 млрд. доларів за листопад).

"Ситуація з платіжним балансом в 2012 році не виглядає райдужною. Цей показник буде залишатися негативним через низку ризиків, із якими зіткнеться економіка України", - підсумував Печеріцин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!