Лідери ЄС домовлятимуться з Китаєм про допомогу у боротьбі з кризою

Вівторок, 14 лютого 2012, 10:28

У Пекіні відбудеться зустріч президента Європейського Союзу Германа ван Ромпея і президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу з прем'єром Державної ради Китаю Вень Цзябао.

Основною темою переговорів стане європейська боргова криза і те, як Китай може допомогти Євросоюзу, передає ВВС.

Також на зустрічі можуть обговорити ситуацію в Сирії та Ірані, а також відмову китайських авіакомпаній платити податки в Європі.

"Проблема боргу сягнула критичної точки", - заявив представник китайського міністерства закордонних справ Лю Веймінь.

Реклама:

"Ми вважаємо, що для найбільшого торгового партнера Китаю і найбільшої економіки світу важливо щонайшвидше вирішити цю проблему", - сказав він.

Європа домагається, щоби КНР інвестувала кошти у резервний фонд для допомоги європейським країнам, які постраждали від боргової кризи. Китай і раніше давав зрозуміти, що розглядає таку можливість.

Як відомо, валютні резерви Китаю є найбільшими в світі.

Представник китайського МЗС каже, що ЄС має продовжувати реформи, щоби "дати зрозумілий сигнал" міжнародній спільноті.

"Країни, у яких великий борг, повинні проводити фіскальну політику, яка відповідатиме їхнім національним умовам. Міжнародна спільнота повинна продовжувати активно підтримувати спроби Євросоюзу подолати кризу", - сказав Лю Веймінь.

Напередодні газета "Женьмінь Жибао", рупор Комуністичної партії, писала, що Китай зацікавлений у допомозі ЄС і прагне нейтралізувати побоювання у зв'язку зі зростанням китайських інвестицій в регіоні.

"Китай не прагне і не має можливості "купити Європу" чи "контролювати Європу", як дехто стверджує, він підтримує євро і Євросоюз з самого початку", - пише газета.

Як повідомлялося, 13 лютого кредитне агентство Moody's опублікувало нові рейтинги кількох європейських країн.

Рейтинги Британії, Франції та Австрії залишилися без змін, але в них відзначені негативні тенденції. Знижені рейтинги Італії, Іспанії та Португалії.

У заяві агентства сказано, що ці зміни відображають схильність економік до зростаючих фінансових та макроекономічних ризиків, які є наслідком кризи єврозони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!