Нацбанк знову почав нарощувати резерви

Четвер, 29 грудня 2011, 19:03

Позитивне сальдо інтервенцій Національного банку України у грудні 2011 року склало близько 200 млн доларів, що дозволило відновити нарощування валютних резервів.

Про це заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький по закінченню останньої в цьому році торгової сесії на міжбанку, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми закінчуємо цей рік на мажорній ноті: якщо протягом трьох попередніх місяців сальдо інтервенцій Нацбанку на валютному ринку було негативним - ми більше продавали, ніж купували під впливом анонса другої хвилі кризи, то в грудні ситуація змінилася", - сказав він.

Литвицький нагадав, що у вересні негативне сальдо інтервенцій склало 1,98 млрд доларів, у жовтні воно скоротилося до 1,48 млрд доларів, а в листопаді зменшилася ще удвічі - до 0,7 млрд доларів.

Реклама:

За його словами, у четвер Нацбанк брав участь в інтервенції як покупець і придбав різні валюти на суму еквівалентну близько 250 млн доларів.

"Це хороший результат, наші резерви зараз становлять близько 32 млрд доларів і перебувають на рівні безпечної достатності", - підкреслив радник голови НБУ.

Він зазначив, що за якісними характеристиками така резервна позиція є більш сильною, ніж у 2010 році, коли в абсолютному значенні резерви були трохи вище (34,58 млрд доларів), але з них значна сума була позиковою.

"У цьому році ці 32 млрд доларів ми маємо без траншів міжнародних фінансових організацій - це дорогого коштує", - сказав Литвицький.

Він нагадав, що протягом року резерви Нацбанку виходили і на максимуми 38 млрд доларів і більше, проте пізніше НБУ пішов на інтервенції для згладжування коливань, пов'язаних із нагнітанням дискусії у світі про другу хвилю кризи, тому що вважав цей фактор ситуативним.

"Це був рік скорочення і стабілізації боргу", - підкреслив радник голови НБУ.

За його словами, якщо за 10 місяців 2010 року корпоративний зовнішній борг у платіжному балансі зріс на 4 млрд доларів, то за цей же період 2011 року він скоротився на 1 млн доларів.

Уряд у 2011 році також позичив всього на 1 млрд доларів більше, ніж виплатив за колишніми боргами, додав Литвицький.

За його оцінками, зміна ситуації на валютному ринку свідчить і про поліпшення ситуації з платіжним балансом.

"Ми, очевидно, у грудні будемо мати чергове скорочення дефіциту платіжного балансу: за підсумками місяця його значення буде одним із найбільш мінімальних за рік", - сказав керівник групи радників голови НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!