Щодоби кількість кіосків у столиці зростає на 10-20 штук

Середа, 28 грудня 2011, 13:31

У Києві шаленими темпами зростає кількість кіосків, незважаючи на заборону видачі ордерів на їх розміщення.

Про це йдеться в розслідуванні "Реальної економіки".

За інформацією видання кількість так званих малих архітектурних форм (МАФ) зростає щодоби на 10-20 штук. І більшість з них встановлюються незаконно.

За даними податківців, сьогодні у столиці більше 15 тисяч "малих форм", а за неофіційними даними - 20 тисяч.

Реклама:

Прес-секретар комунального підприємства "Київблагоустрій" Владислав Шелоков зазначає, що таких прикладів у місті сотні.

"Якщо ми навіть забираємо кіоск - наступного дня він уже стоїть на тому ж місці або в іншій частині міста", - розповідає він.

Чиновник каже, що найбільше нелегальних споруд розвелося в районі "Академмістечко". Мовляв, це справжній "рай" для кіосків та їх власників.

У той же час, з весни 2010 року у столиці діє мораторій на видачу ордерів на розміщення тимчасових споруд.

Співрозмовник видання пояснює, що на самовільне повернення ларьків повинні реагувати правоохоронці, але їм вигідно мати у своїх районах таких правопорушників, адже щоденні побори міліції з підприємців становлять не менше 100 гривень.

За даними видання, виготовлення стандартного кіоску коштує 50 тисяч гривень, а середня ставка оренди - 10 тисяч гривень. У річному вимірі рентабельність такого бізнесу перевищує 100%.

Видання пише, що до цього бізнесу причетні депутати Київради і Верховної ради, прокурори та інші чиновники.

"РЕ" опитала низку депутатів Київради і представників асоціацій МАФів. Співбесідники часто згадували молодшого сина екс-голови Києва Олександра Омельченка, який трудився у парламенті упродовж п'ятого і шостого скликань у фракції "Наша Україна".

Власником багатьох кіосків називають батька колишнього заступника Черновецького Дениса Басса. Його, як і інших заступників, недавно хотіли притягнути до кримінальної відповідальності, але до цього не дійшло.

За словами урядового уповноваженого з питань дерегуляції Михайла Бродського, до бізнесменів-"ларьочників" також належить нинішній голова "Київпастрансу" Микола Ламбуцький.

Не менше захоплюються кіосками і представники Київради.

За словами джерела, серед власників кіосків - депутат від партії "Удар" Валерій Іщенко, якому належать МАФи біля ринку "Вирлиця". Кіосками на ринку "Лісовий" володіє депутат облради від цієї ж партії Дмитро Крейнін, а на ринку "Троєщина" - депутат від "Народної партії" Олександр Ліщенко.

В асоціації кажуть, що багато кіосків у Дніпровському районі має депутат Київради Олена Овраменко. Колишнього депутата з блоку Черновецького, а нині позафракційного Віктора Грушка, називають власником кіосків у Деснянському районі.

Інтереси деяких кіоскерів лобіює глава фракції "Столичні реформи" Юрій Дмитрук. За словами співрозмовників, йому належать кіоски в Голосіївському районі. У той же час, в Шевченківському районі, кажуть джерела РЕ, половину МАФів "тримає" місцева прокуратура.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: