Бойко пообіцяв проявити твердість у переговорах з Росією

Вівторок, 27 грудня 2011, 19:54

Україна проявить твердість у переговорах про зниження вартості російського газу, які тривають майже на два роки.

Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє агентство Reuters.

"Ми будемо вести переговори стільки, скільки потрібно, щоб наші державні інтереси відстояти", - сказав Бойко.

Він не уточнив, чого вимагає російська сторона в переговорах, в ході яких Україна хоче домогтися, щоб ціна на російський газ не перевищувала 250 доларів за тисячу кубометрів при нинішній ціні близько 400 доларів.

Реклама:

"Ми готові створювати модель із нашими партнерами на паритетних умовах і з урахуванням наших національних інтересів", - додав Бойко.

Як відомо, влада України, яка до останнього сподівалася на зниження цін на російське паливо, визнала, нарешті, провал газових переговорів з Росією і прийняла в четвер державний бюджет на 2012 рік з урахуванням рекордно високої ціни на газ у розмірі 416 доларів за тисячу кубометрів.

Монополіст з експорту російського газу – "Газпром" заявив, що переговори продовжаться 15 січня.

Згідно з чинним десятирічним контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 2009 року, ціна на паливо переглядається щокварталу із урахуванням цін на мазут і газойль.

У четвертому кварталі 2012 року розрахунки проводяться виходячи з ціни приблизно 400 доларів за тисячу кубометрів палива у порівнянні з 354 доларами у третьому кварталі.

Український холдинг "Нафтогаз" зобов'язаний щомісяця оплачувати імпорт російського газу.

Постійне подорожчання газу підриває конкурентоспроможність основної експортної продукції України - металургійної і хімічної, а також вимагає нарощувати бюджетні витрати на субсидії комунальній енергетиці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!