Думка експерта: Українці вибрали валютні депозити

Четвер, 10 листопада 2011, 16:30

В жовтні депозитна база українських банків виросла на 1,1% до показників вересня або +14,5% з початку 2011 року.

При цьому депозити фізосіб збільшилися на 0,7% після скорочення на 0,9% у вересні.

Депозити юросіб також показали позитивну динаміку, збільшившись на 1,6% м / м.

У той же час, як юридичні, так і фізичні особи надали перевагу валютним депозитам: +2,9% м / м, гривневі -0,3% м / м.

Реклама:

В результаті чого частка вкладів в іноземній валюті зросла на 0,8 п.п. м / м до 43,6% у загальному обсязі.

"Кредитний портфель виріс на 0,7% за жовтень (+10,3% з початку 2011 року) не дивлячись на низький рівень ліквідності банківської системи і підвищення процентних ставок. Кредити юрособам виросли на 1% м / м (+14,8% з початку 2011 року), компенсуючи триваюче зниження обсягів кредитування фізосіб (-0,2% м / м і -1,3% з початку року) у зв'язку з зростанням погашень валютних кредитів", - прокоментувала аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

Разом з тим, додала вона, гривневі кредити фізособам, в основному споживчі, продемонстрували високий зріст +3,1% за жовтень і +28,4% з початку 2010 року.инаміки роздрібних вкладів у жов

"Зміна дтні, після відтоку зафіксованого місяцем раніше, є позитивним сигналом і свідчить про ситуативність негативних факторів, які формувалися в серпні-вересні", - вважає експерт.

Окрім того, в жовтні знизився попит населення на валюту - чистий продаж валюти фізичним особам скоротилася на третину до 1,4 млрд дол проти 2,1 млрд дол у вересні.

"Дані показники свідчать про зняття деякої напруги з банків, хоча ситуація з гривневою ліквідністю і відповідна висока вартість фондування негативно впливають на можливості банків розвивати кредитування і підтримувати прибуткові показники діяльності", - підкреслила Туюкова.

"Досягнення домовленостей щодо газу з Росією і відновлення програми МВФ, ймовірно, є найбільш важливими фундаментальними факторами внутрішньої стабільності в найближчій перспективі", - резюмувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!