Відсутність держпідтримки не дає завантажити українські НПЗ - експерт

Четвер, 10 листопада 2011, 11:56

Українські НПЗ в 2011 р. завантажені лише на 34%, при тому, що в світі цей показник становить 81,5%.

Про це заявила віце-президент з продажу, трейдингу і логістики "ТНК-BP Коммерс" Олена Алексєєва міжнародній конференції Petroleum Ukraine 2011 в Києві у четвер, повідомляє прес-служба компанії.

За її словами, низький рівень завантаження українських заводів пов'язаний із недостатньою підтримкою держави.

"Роль держави в регулюванні нафтової галузі є дуже важливою. Ні для кого не секрет, що переробка в країнах Митного союзу (Росії, Білорусі та Казахстані) субсидується державою шляхом встановлення різних вивізних мит на нафту і окремі нафтопродукти. У результаті ринки цих країн повністю забезпечуються за рахунок власної переробки", - сказала Алексєєва.

Реклама:

За її словами, в країнах ЄС уряди регулюють нафтопереробку через різні механізми, приділяючи ключову увагу питанням якості і однакових конкурентних умов для всіх учасників ринку, і це дає можливість нафтопереробникам планувати інвестиції, розвивати всі наявні потужності.

В Україні ж не створені рівні умови для всіх учасників ринку і немає стимулів для підвищення якості нафтопродуктів через продовження термінів дії старих стандартів (Євро-2, Євро-3), наголосила Алексєєва. Крім того, в країні відсутні ринкові механізми ціноутворення.

"Росія досить успішно реалізувала біржовий проект, 15-20% нафтопродуктів продається на біржі, таким чином, існують об'єктивні ринкові індикатори. В Україні об'єктивних цінових індикаторів немає", - наголосила топ-менеджер ТНК-ΒP.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!