"Газпром" думає, що йому робити після відмови Туреччини

Понеділок, 3 жовтня 2011, 16:59

"Газпром" обмірковує нові угоди в Туреччині після відмови державної трубопровідної компанії Туреччини Botas купувати шість мільярдів кубометрів газу щороку.

Про це повідомило джерело інформагенції "Reuters" в російській компанії, передає портал "Українська енергетика".

"Це може бути менше або більше, ніж шість мільярдів кубометрів. У нас вже є деякі угоди з турецькими приватними фірмами", повідомило джерело.

"Ми отримали повідомлення від Botas, вони вирішили закінчити угоду. Проте угода на постачання через "Блакитний потік" залишається", - додало джерело.

Реклама:

Botas вирішив закінчити угоду, за якою отримував газ через так звану "Західну лінію" через розбіжності в питанні ціни. Угода була підписана в 1986 році і термін її дії закінчувався в 2011 році.

Тим часом, Botas оголосив, що підніме ціни на газ для населення на 12,3-14,3%, посилаючись на підвищення цін на міжнародних ринках та зниження вартості турецької ліри. Нові ціни почали діяти того ж дня. Тарифи для промислових клієнтів підвищаться на 13,7-14,3%, заявили в компанії.

"Десятиліття тому Туреччина переоцінила свої потреби в природному газі і підписала забагато угод з імпорту. Тепер Botas використовує свою першу можливість, що підкоригувати газовий баланс", - вважає Міхаїло Корчємкін з East European Gas Analysis.

"Я думаю, що постачання через "Блакитний потік" може зрости до 11-12 мільярдів кубометрів цього року та 13-14 мільярдів кубометрів в 2012 році", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!