Думка експерта: Зростання світової економіки поступово перетворюється на стагнацію

Понеділок, 8 серпня 2011, 13:08

Світові фондові ринки у понеділок продовжили демонструвати розпочату минулого тижня негативну динаміку після того, як агентство Standard & Poor's позбавило США найвищого кредитного рейтингу, змусивши інвесторів виводити гроші в безпечні активи.

Одночасно глобальний індекс PMI, який розраховується інвестиційним банком JP Morgan для 32 країн і відображає кон'юнктуру у світовій обробній промисловості, за липень знизився до 50,6 пунктів з 52,3 у червні, що є мінімальним значенням з липня 2009 року, коли почалося відновлення після американської рецесії.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, зниження глобального індексу практично до рівня 50 свідчить про наближення економічного падіння.

"У 2008 році цей індикатор становив нижче 50 пунктів ще навесні, тобто, набагато раніше початку кризи. Уповільнення економічної активності в світі відбулося на тлі падіння в липні індексу нових замовлень з 51 до 49,9. Зниження було відзначене в США, Великобританії і єврозоні", - нагадав він.

Реклама:

"Дійсно, замовлення на товари тривалого користування в Штатах у червні скоротилися на 2,1% проти очікуваного зростання на 0,3%. Швидше за все, ця тенденція тривала і в липні. З усіх країн зростання індексу замовлень був зафіксований тільки в Японії, що пов'язано з відновними роботами після сталися природно-техногенних катастроф", - відзначив експерт.

Глобальний індекс випуску нової продукції в червні знизився з 52,6 до 51 пункту, що свідчить про уповільнення зростання у світовій промисловості.

Однак, відзначив Івченко, таке значення не є критичним і, за прогнозами МВФ, до кінця 2011 року цей показник може знизитися до 40,3 пунктів.

"Ймовірно, подальше зниження індексу відбудеться на тлі уповільнення зростання в США, оскільки на цю країну припадає істотна частка у світовому ВВП - 28,6%. У Китаї цей індекс перебуває нижче 50% уже другий місяць поспіль, незважаючи на формальне зростання темпів промислового виробництва в червні з 13,3% до 15,1%", - зазначив він.

Також падінню індексу світової ділової активності у липні сприяв більш повільне зростання зайнятості - глобальний індекс зайнятості знизився з 53,4 до 51,6 пунктів, додав Івченко.

Найгірша ситуація в секторі зайнятості розвивалася в США і єврозоні. Так, в Штатах цей індекс знижувався найвищими темпами з жовтня 2008 року.

Другий місяць поспіль індекс зайнятості знижується і в Китаї. А от у Японії та Індії за минулий місяць, навпаки, число робочих місць збільшилася.

Таким чином, очікується, що дані щодо сектору зайнятості в США за липень, публікація яких запланована на 5 серпня, виявляться нижчими від прогнозних значень, а вартість євро продовжить знижуватися.

"Світове економічне зростання поступово перетворюється на стагнацію, цьому сприяє зниження промислових замовлень", - відзначив Івченко.

"На боці світового економічного зростання досі залишається слабке зростання в секторі зайнятості і промисловості, а також зниження темпів зростання промислових цін. Незважаючи на це, виразним стає уповільнення світової економіки, і якщо в 2010 році темпи зростання світової економіки досягли 5,1%, то в 2011 році цей показник може скласти 4,1-4,2%", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!