Думка експерта: Умови безпеки на ринку інкасації стануть жорсткішими

Понеділок, 29 серпня 2011, 15:00

НБУ оприлюднив проект змін до "Інструкції з організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів у банківських установах в Україні", який посилює безпеку інкасаторів і цінностей, які транспортуються.

Заступник голови правління Юнекс банку Олександр Поліщук вважає появу цього документа своєчасним, тому що випадки нападу на інкасаторські машини, а також відділення банків стали не рідкістю.

"Усі новації, запропоновані документом, служать забезпеченню додаткової безпеки при перевезенні валютних цінностей, а також сприяють банківським установам у створенні власних бригад інкасації за спрощеною системою", - відзначив банкір.

"Зокрема, відповідно до вимог інструкції передбачається переоснащення автомобілів: замість броньованих - панцеровані. Вони також повинні бути оснащені пристроями, які передають сигнал або в службу інкасації, або в органи внутрішніх справ. За допомогою цього сигналу можна контролювати переміщення автомобіля, що посилює контроль", - пояснив він.

Реклама:

Серед новацій документа Поліщук також виділив спрощення процедури отримання необхідних документів для створення охоронного підрозділу.

"Раніше для цього треба було отримати ліцензію, подати пакет документів до Нацбанку. Зараз банк самостійно приймає рішення про створення такого підрозділу, забезпечує його необхідними кадрами, проводить прийом заліків на знання нормативних документів та внутрішніх положень банку, підбирає людей і техніку і після цього за місяць до початку роботи повідомляє про своє рішення в Нацбанк і подає відповідні документи", - пояснив він.

Поліщук вважає, що після затвердження запропонованого НБУ документа у цій редакції у великих банків, які давно на ринку і у яких служби інкасації працюють на досить високому рівні, особливих проблем не виникне.

"Звичайно, забезпечення спецавтомобілів - це додаткові витрати, але якщо банк великий, має багато відділень і потрібно багато перевезень валютних цінностей, то доцільніше організовувати таку службу всередині банку, ніж наймати зі сторони. Як правило, такі витрати окупаються. Середні та дрібні банки, швидше за все, будуть вдаватися до допомоги відповідних служб поза банком", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!