Чехія відклала входження до зони євро

Четвер, 18 серпня 2011, 10:26

Чехія не готова назвати дату прийняття євро через боргову кризу і неясність ситуації в самій єврозоні.

Про це заявив в Празі після засідання уряду прем'єр-міністр країни Петро Нечас, повідомляє ТСН.

"Зараз взагалі невірно встановлювати будь-яку дату приєднання до євро, оскільки неясно, до чого б ми приєдналися", - сказав чеський прем'єр.

За його словами, нинішня боргова криза в єврозоні створює іншу ситуацію, ніж та, про яку говорилося у момент вступу Праги в ЄС в 2003 році.

Реклама:

Глава уряду Чехії стримано віднісся до пропозиції лідерів Німеччині і Франції про створення "економічного уряду" Єврозони.

У свою чергу міністр фінансів Чехії Мирослав Калоусек заявив, що "економічний уряд Європи означав би втрату бюджетного суверенітету".

"Я глибоко переконаний, що для такої країни, як Чехія, такий уряд (економічний уряд Європи) був би невигідним. У нас невелика, ліберальна і експортно-орієнтована економіка, а європейський уряд логічно захищав би інтереси великих гравців", - пояснив Калоусек.

Як повідомлялося, у вівторок в Парижі Ангела Меркель і Ніколя Саркозі домовилися почати роботу зі створення так званого "економічного уряду" єврозони, ввести податок на фінансові транзакції усередині неї і зміцнити загальну бюджетну дисципліну аж до внесення відповідного пункту в конституції країн-членів.

Німецько-французький план прийнятий у загальних рисах, він наповнюватиметься конкретикою, і ще має бути обговорений усіма іншими членами єврозони у вересні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: