СОТ чекає приєднання Росії вже цього року

П'ятниця, 29 липня 2011, 13:36

Вступ Росії до Світової організації торгівлі не за горами і може відбутися до кінця 2011 року.

Про це сказав генеральний директор СОТ Паскаль Ламі в інтерв'ю Reuters.

"Відбувся очевидний прогрес у прагненні Росії вступити до СОТ. Зараз я вірю, що вступ Росії до СОТ близько. Я навіть сказав би, що це може відбутися до кінця цього року, коли у нас в СОТ будуть збори міністрів", - сказав він.

Спроби Росії потрапити в СОТ, які тривають вже 18 років, - це історія пропущених крайніх термінів і оптимістичних прогнозів про неминуче досягнення домовленості.

Реклама:

Однак Ламі сказав, що раніше ніколи не робив подібних прогнозів.

Навіть якщо приєднання Росії буде погоджено до грудневих зборів міністрів СОТ, вона не стане членом організації негайно, оскільки ця угода ще має бути ратифікована парламентом країни.

У грудні в Росії пройдуть парламентські вибори.

Прагненню Росії потрапити в СОТ всі ці роки заважало безліч перешкод, включаючи конфлікт з Грузією, яка, як член СОТ, може накласти вето на приєднання Росії.

Представник Грузії в СОТ сказав на зборах, присвячених вступу Росії, що значного прогресу в цьому питанні поки немає.

Ламі повідомив, що ця суперечка вирішується за допомогою посередників, в ролі яких виступають представники Швейцарії:

Російська міжнародна торгівля розвинена нерівномірно, охоплюючи, в основному, експорт нафти, газу і металів, і багаторічні заяви Кремля про необхідність диверсифікувати економіку, розвиваючи інші сектори, практично не мали наслідків.

За останній рік Росія розширила можливості експорту нафти, відкривши новий нафтопровід до Китаю, але її дії в інших сферах доводили до роздратування саме тих торгових партнерів, від яких залежить її вступ до СОТ.

Серед цих непопулярних заходів - заборона на експорт пшениці, заборона на імпорт овочів з Євросоюзу, заборона на ввезення в країну деяких видів м'яса з Бразилії, а також заява про те, що закордонні виробники автомобілів повинні використовувати місцеві джерела і займатися виробництвом в Росії, якщо хочуть скористатися перевагами низьких імпортних тарифів на автомобільні деталі.

Проблема з автомобілями поки не вирішена, сказав Ламі, але додав, що питання сільськогосподарських субсидій "вже під контролем".

Торгові експерти кажуть, що вступ Росії до СОТ може викликати деякі короткочасні і довготривалі труднощі, оскільки уряду доведеться скасувати ряд субсидій, а російським виробникам доведеться впоратися з посиленням міжнародної конкуренції.

Однак у довгостроковій перспективі це допоможе Росії розширити експорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!