"Зелені інвестиції" підуть на нові машини для міліції?

Середа, 8 червня 2011, 11:38

У рамках "зелених інвестицій" у МВС України пропонують за гроші, отримані від Японії за кіотським механізмом, використати японські ж технології.

А саме - замінити патрульні авто, які вже відпрацювали свій моторесурс, передає Deutsche Welle.

Нині МВС використовує ще переважно радянські марки автомобілів "ВАЗ" та "УАЗ", які були введені в експлуатацію приблизно 20 років тому.

Як каже заступник міністра внутрішніх справ Дмитро Ворона, щорічно в середньому кожним автомобілем в атмосферу викидається 27,50 тонн СО2.

Реклама:

Таким чином 3,67 тис. застарілих міліцейських автомобілів щорічно викидають понад сто тисяч тонн СО2.

Представник відомства наголошує - найкраще було б за "парникові" гроші замінити дві тисячі старих машин на сучасні економічні автомобілі японського виробництва "Тойота-Пріус".

На думку Ворони, такі машини менше споживатимуть пального й зменшать викиди парникових газів, ще й виконають вимоги європейських стандартів щодо екології колісних транспортних засобів.

Як повідомили DW в Держекоінвестагентстві, така проектна пропозиція дійсно розглядалася Міжвідомчою робочою групою, але самого проекту ще немає.

"Коли проект надійде до Агентства, ми зможемо його аналізувати. Далі його долю вирішуватиме японська сторона та Кабінет міністрів України" - уточнили в агенстві.

Експерт Національного екологічного центру України Христина Рудницька, яка нині перебуває на проміжній сесії міжнародних переговорів зі зміни клімату у Бонні, в інтерв'ю DW наголосила: "Гроші від продажу квот можуть принести більший соціально-екологічний ефект у заходах з енергоефективності у житлово-комунальному секторі. За рахунок заходів з енергоефективності можна досягти значно більшого скорочення викидів, що є основною метою схеми зелених інвестицій".

Як заявив заступник голови Держекоінвестагентства Іван Варга, в червні уряд має затвердити порядок використання близько 160 млн. євро, що отримали від Японії.

В агентстві зауважують, що близько 5% від всієї суми угоди вже використані.

Проведено попередню оплату робіт за договором з капітального ремонту будівель соціальної сфери у Криму (утеплення фасадів, заміна вікон і дверей в будівлях - 139 об'єктів) у розмірі близько 10 млн. євро.

Завершено роботи на першому об'єкті "Клінічний госпіталь інвалідів і ветеранів війни" у Сімферополі.

На думку ж голови Робочої групи українських НУО з питань змін клімату Андрія Мартинюка, головні проблеми такої роботи - це використання зелених коштів лише для бюджетних будівель.

"Процедура відбору проектів не зрозуміла, немає інформації, яка би давала можливість об'єктивно оцінити ефективність використання грошей, ціна скорочення викидів надто велика", - каже еколог.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: