Росія запропонує Японії спільно видобувати нафту на Курилах

Середа, 29 червня 2011, 14:29

Росія запропонує Японії спільно освоювати нафтові та газові родовища, розташовані в районі Курильських островів.

Про це в інтерв'ю японській газеті Nikkei розповів представник президента Росії в Далекосхідному федеральному окрузі Віктор Ішаєв, передає Лента.Ру.

За даними японського видання, питання російсько-японського співробітництва на Курилах може бути піднято в ході переговорів сторін, запланованих у 2011 році.

Як вказав Ішаєв, якщо спільні проекти з японськими компаніями не вдасться, у співпраці з Росією зацікавлені також фірми з США, Китаю, Брунею та Сінгапуру.

Реклама:

Японські компанії вже беруть участь з Росією в одному з проектів на Далекому Сході.

Mitsui і Mitsubishi разом з "Газпромом" і англо-голландської Royal Dutch Shell беруть участь в "Сахаліні-2", в ході якого розробляються родовища в Охотському морі.

Крім того, наприкінці травня 2011 року повідомлялося, що російська держкомпанія "Роснефть" має намір створити з Японією спільні підприємства з видобутку нафти і газу в Східному Сибіру і на Далекому Сході.

З часу закінчення Другої світової війни Японія оскаржує територіальну приналежність чотирьох островів з Курильської гряди - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї.

Японська сторона вважає їх своїми північними територіями і не згодна, що вони належать Росії.

Напруженість між країнами посилилася в листопаді 2010 року, після того, як президент Росії Дмитро Медведєв відвідав Кунашир.

У грудні того ж року Японія відкинула пропозицію Медведєва про створення єдиної економічної зони на Південних Курилах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!