Китай може не впоратися з інфляцією

Понеділок, 27 червня 2011, 14:09

Прем'єр-міністр Китаю Вень Цзябао вперше дав зрозуміти, що Китаю буде складно досягти цільового рівня інфляції в 4% цього року.

Чиновник підтвердив тим самим, що процентні ставки будуть підвищуватися й далі, незважаючи на уповільнення зростання, повідомляє Reuters.

ЗМІ Гонконгу в понеділок привели слова Веня, який заявив, що хоча очікуване зростання китайської економіки перевищить в поточному році 8-9 відсотків, Китаю буде складно утримати інфляцію нижче 4 відсотків.

"Фінансова ситуація в Китаї буде все ж однією з кращих в світі цього року, економічне зростання збережеться вище 8-9 відсотків, а індекс споживчих цін буде утримуватися нижче 5 відсотків", - сказав Вень телебаченню Гонконгу.

Реклама:

Ще в п'ятницю Вень заявляв, що інфляція цього року повністю під контролем.

Багато економістів припускали, що Китай перевищить 4-відсотковий "поріг" зростання споживчих цін, враховуючи, що рівень інфляції тримається набагато вище цієї позначки з січня.

Крім того, аналітики чекають, що інфляція підскочить до 6 відсотків в червні або липні.

У травні інфляція прискорилася до 34-місячного максимуму 5,5 відсотка.

Економісти вважають, що Китай продовжить цикл посилення, підвищивши орієнтовну ставку кредитування на 0,25 процентного пункту, а депозитну ставку - на 0,5 процентного пункту в цьому році.

Інвестори хочуть подивитися, чи зможе Пекін уповільнити інфляцію, не пригнічуючи економічне зростання.

Серія розчаровують даних про виробничу активність та експорт посилили занепокоєння про те, що економіка країни, можливо, сповільнюється сильніше, ніж очікувалося.

Ціни на мідь знизилися в понеділок, частково на побоюваннях, що інфляційний тиск може змусити ведучого покупця - Китай - знову обмежити кредитування.

Різкий спад економіки Китаю був би особливо небезпечний для світового зростання зараз, коли економіка США виглядає нестійкою, а Європа загрузла в кредитних проблемах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!