Рада хоче заборонити валютні кредити

Четвер, 2 червня 2011, 17:30

Верховна рада затвердила в першому читанні закон про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг.

За відповідний законопроект № 7351 проголосувало 251 народний депутат з 364 зареєстрованих у залі, передає "Інтерфакс-Україна".

Норми законопроекту являють собою комплекс заходів, спрямованих на посилення законодавчого захисту прав кредиторів і позичальників: ініціатори законопроекту очікують, що його прийняття знизить ризики банків, що розширить їхні можливості з кредитування.

Законопроектом пропонується удосконалити процедуру банкрутства, зокрема, шляхом вирішення правової колізії щодо розмежування порядку задоволення вимог до фізичних осіб, не пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності, та вимогам до фізосіб-підприємців.

Реклама:

Крім того, заплановано усунення існуючої законодавчої колізії між законом про заставу та законом про забезпечення вимог кредиторів, норми якого не визнають виконавчий напис нотаріуса в якості правової підстави для звернення стягнення на рухоме майно боржника.

Прийняття запропонованих у законопроекті змін щодо захисту прав споживачів фінансових послуг покликане вирішити ряд проблем, які дозволять зняти соціальну напругу.

Зокрема, передбачається, що особам, які висилили буде надаватися постійне жиле приміщення, вказане у рішенні суду або постанові прокурора.

Положеннями законопроекту також передбачається, що при достроковому поверненні споживчого кредиту позичальник зможе платити відсотки лише за період фактичного використання позикових коштів.

Крім того, додатково регламентується процедура реструктуризації заборгованості зобов'язань за споживчими кредитами.

Реструктуризація, зокрема, зможе здійснюватися шляхом зміни механізму нарахування відсотків таким чином, щоб частина щомісячних платежів з обслуговування кредитів не перевищувала 35% сукупного місячного доходу сім'ї.

Документом також пропонується заборонити надання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.

Законопроект №7351 був зареєстрований у парламенті ще у листопаді-2010, але у квітні-2011 був перероблений: доопрацювання документа продовжитися при підготовці його до другого читання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!