Гідрометцентр прогнозує урожай зерна до 45 мільйонів тонн

П'ятниця, 17 червня 2011, 18:18

Гідрометеорологічний центр прогнозує урожай зернових культур на рівні 44-45 млн. тонн у 2011 році.

Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко у коментарі агентству "Українські Новини".

"Урожай ми повинні зібрати нормальний - так 44-45 млн. тонн", - сказала вона.

Адаменко нагадала, що площі до збирання під озимою пшеницею в 2011 році на 700 тис. га більші порівняно з 2010 роком, середня урожайність цієї культури очікується на рівні 28-29 центнерів з гектара.

Реклама:

За прогнозами Гідрометцентру, урожайність ярового ячменю в середньому по країні буде практично на рівні 2010 року - близько 20-21 центнера з гектара.

Адаменко також зазначила, що 45 млн. тонн зерна буде отримано, якщо сформуються сприятливі умови для формування урожаю кукурудзи в липні-серпні.

Вона додала, що для олійних культур, зокрема для соняшника, в 2011 році сформувалися практично ідеальні умови, що дозволяє Гідрометцентру прогнозувати тепер урожайність цієї культури на рівні 15,5 центнера з гектара.

У цілому, погодні умови, що сформувалися, вона охарактеризувала як позитивні для завершення формування урожаю зернових і початку збиральної кампанії в південних регіонах, оскільки після декількох днів опадів зволоження ґрунту підвищилося на більшій частині території країни, але водночас є окремі райони в Чернігівській, Київській, Харківській, Житомирській областях, де дефіцит вологи так і не був компенсований.

"19-20 червня ми очікуємо активний атмосферний фронт, що має пройти через всю територію України й дати нерівномірні різної інтенсивності дощі", - зазначила вона.

У цілому Гідрометцентр очікує сприятливі умови для збору урожаю, при цьому несприятливим моментом будуть короткочасні дощі, які на нетривалий час можуть перервати збиральні роботи.

Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики й продовольства підвищило прогноз урожаю зерна на 7%, або 3 млн. тонн до 45 млн. тонн у 2011 році.

Міністерство сільського господарства США підвищило прогноз урожаю в Україні на 1,15%, або 0,5 млн. тонн до 44 млн. тонн у 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!