Бензин подорожчає на 20 копійок через Білорусь?

Середа, 15 червня 2011, 09:30

Білорусь 15 червня публічно визнала наявність дефіциту нафтопродуктів в країні.

Прес-секретар державного митного комітету Білорусі Ігор Пєшков заявив, що з 11 червня при вивезенні за межі Митного союзу автомобільного палива частіше, ніж один раз на п'ять днів, фізичні особи будуть сплачувати експортні мита на весь обсяг бензину або дизпалива, пише "Комерсант-Україна".

За повний бак палива об'ємом 50-60 літрів необхідно буде сплатити 16-19 доларів, зазначив Пєшков.

Тим часом перебої з оптовими поставками білоруських нафтопродуктів відчуваються на українському ринку вже тиждень, зазначає голова правління ПАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко.

Реклама:

Девальвація національної валюти в країні спровокувала ажіотажний попит на товари, в тому числі бензин.

До того ж на ремонті знаходиться Мозирський НПЗ. "Цілий ряд власників великих мереж АЗС відчувають проблеми і перебої з постачаннями білоруського пального і фактично перейшли на український бензин", - відзначає генеральний директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян.

Як розповів директор великої західноукраїнської мережі АЗС, яка купує паливо на Мозирському НПЗ, відвантаження з заводу відбуваються з перебоями, фактично відвантажується тільки третина законтрактованих нафтопродуктів.

У Міненерго відзначають, що через перебої з білоруським пальним обсяг поставок палива на український ринок за останній тиждень знизився на 12-15%.

За даними консалтингової компанії UPECO, це призвело до зростання цін на бензини на 10-15 коп., на дизпаливо - на 13 коп. за літр.

До кінця червня, на думку аналітиків компанії, бензин може подорожчати ще на 15-20 коп.

Поки, за словами аналітика консалтингової компанії UPECO Олександра Сіренко, білоруське паливо вдається замінити українським, але надалі ситуація залишається невизначеною.

"Нафтопереробні підприємства мають тривалий цикл виробництва - до 45 днів з моменту укладення контрактів на постачання сировини до відвантаження пального споживачам. Збільшивши переробку зараз, ми не можемо бути впевнені, що наші нафтопродукти в липні будуть затребувані ринком, - заявив директор ТОВ 'ТНК-ВР Коммерс Фелікс Луньов .- Але після відновлення роботи Мозирського НПЗ на повну потужність експансія цього підприємства на український ринок продовжиться ".

При цьому девальвація національної валюти Білорусії в довгостроковій перспективі покращує експортні позиції НПЗ цієї країни: їх продукція стане дешевша.

Луньов нагадує, що імпорт палива з Європи в Україну становить менше 10% в обсязі імпорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!