МВФ каже Мінську відпустити рубль, заморозити зарплати

Вівторок, 14 червня 2011, 09:05

МВФ порадив Мінську перейти до плаваючого курсу рубля, заморозити зарплати, підвищити процентні ставки і різко скоротити кредитування економіки Білорусі.

Нагадаємо, Білорусь просить у фонду черговий кредит для стабілізації фінансової системи, яка переживає найжорстокішу за останні десять років кризу.

Про це сказав глава місії МВФ Кріс Джарвіс на прес-конференції в Мінську, інформує Reuters.

Місія фонду, яка оцінює стан білоруської економіки, працює в країні з 1 червня.

Реклама:

У перший день роботи місії білоруська влада звернулися до фонду з проханням про кредитну підтримку, заявивши, що хотіли б отримати від 3,5 мільярда доларів до 8 мільярдів.

В кінці травня Нацбанк девальвував рубль на 36 відсотків, запровадивши при цьому жорсткі обмеження на коливання курсу.

Наслідком цього рішення став різкий сплеск інфляції при збереженні жорсткого дефіциту валюти в країні і періодичних перебоїв з імпортними товарами.

"Валютний ринок зараз не працює. Ми рекомендуємо перейти на режим плаваючого обмінного курсу. Обмінний курс буде встановлюватися під впливом ринкових сил", - сказав Джарвіс.

З червня Нацбанк у четвертий раз за рік підвищив ставку рефінансування до 16 відсотків.

"Витоки кризи лежать в надмірному кредитуванні та підвищення оплати праці до того рівня, який економіка не могла собі дозволити... Необхідно скоротити кредитування в рамках державних програм. Підвищити процентні ставки вище рівня інфляції. Державі слід вийти на бездефіцитний бюджет, не допускати підвищення зарплат в поточному році", - сказав Джарвіс.

За його словами, МВФ, який видав Білорусі кредит на 3,5 мільярда доларів в 2009-2010 роках, поки не визначився, яким і коли може бути новий кредит.

За офіційними даними за п'ять місяців інфляція в Білорусії становила 25 відсотків.

За останній час білоруський президент Олександр Лукашенко двічі вимагав від уряду не допускати зростання цін і обіцяв підвищити зарплати і пенсії.

Виконуючи вимоги Лукашенко уряд заморозив ціни на ряд продуктів і знизив на 13-20 відсотків ціни на бензин, підвищені до цього на 30 відсотків.

За словами Джарвіс, МВФ не схвалює адміністративного обмеження цін.

Щоб захистити внутрішній ринок, білоруська владу в суботу ввела жорсткі обмеження на вивіз білоруських товарів, включаючи бензин, за межі країни.

У неділю ввечері близько сотні автомобілів блокували один з прикордонних переходів на кордоні з Польщею, протестуючи проти введених обмежень.

Міліція жорстко розігнала акцію протесту, затримавши близько двох десятків учасників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!