Продавці пального: ціни на бензин в Україні занижені

Середа, 4 травня 2011, 20:54

Цінам на бензин в Україні ще є куди рости, вважають оператори ринку нафтопродуктів.

На їхню думку, нинішня цінова планка у 10 гривень на пальне марки А-95, запропонована урядом, не відповідає умовам, які диктує ринок, а з дорогої сировини не може бути дешевого продукту, передає Радіо "Свобода".

Роздрібна ціна на бензин в Україні істотно занижена, переконані в Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України".

Напередодні український уряд оголосив, що ціна бензину марки А-95 не повинна перевищувати 10 гривень, дизельного пального - 9 гривень 60 копійок.

Реклама:

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко закликав нафтотрейдерів зважати на ці рекомендації, відзначивши, що уряд свою обіцянку виконав і понизив ставки акцизного збору на нафтопродукти.

У квітні Верховна Рада зменшила на 50 євро з тонни акцизи на бензин. Пільга діятиме до серпня 2011 року.

Але очікуваного пониження цін не відбулося. Роздрібні ціни на пальне в Україні залишаються високими і перевищують ціновий бар'єр запропонований урядом.

Оператори ринку запевняють, що загальносвітове підвищення цін не можливо компенсувати зниженням акцизів. Тож, про ціну в 10 гривень не може бути й мови.

Хоча зменшення акцизів стабілізувало на якийсь час ціну на бензин, інакше сьогодні він коштував би 12 гривень за літр, зазначає президент асоціації "Об`єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук.

Але знизити ціни до рекомендованих урядом - не вийде.

"За останній місяць ціна бензину виросла на 9,14%, на дизельне паливо - 3,6%,на нафту - 6,5%. І сьогодні, навіть враховуючи понижені ставки акцизів і усі чинники, які ми маємо, треба пам'ятати, що барель нафти коштує більше 120 доларів. А з дорогої сировини ми ніколи не отримаємо дешевий продукт", - зазначає Косянчук.

Спроба ж адміністративного регулювання цін на бензин в Україні може призвести до дефіциту нафтопродуктів, як це відбувається зараз в Росії, попереджає експерт науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Зараз ціна на бензин та дизельне паливо є заниженою відповідно до економічно обґрунтованих рівнів. Якщо ж держава і надалі буде адміністративним шляхом утримувати вартість бензину на тому рівні, який вона вважає доцільним, то це може призвести до ще більшого зростання цін після зняття обмежень", - вважає він.

Рябцев прогнозує, що бензин і далі дорожчатиме.

"До кінця травня бензин вітчизняного виробництва може подорожчати до 10 гривень 30-40 копійок за літр. Стосовно бензину А-95 євростандарту, який переважно імпортують в Україну, то до кінця травня він може подорожчати до 10 гривень 80 копійок за літр", - говорить експерт.

Водночас, президент Міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук, вважає що реальна ціна бензину в Україні - 7 гривень за літр.

"Сьогодні за цінами Європейського Союзу нам продають неякісний товар і дуже часто фальсифікат. На нашому ринку присутність бензину, який не відповідає навіть застарілим українським стандартам - це 50-70%. Реально зваживши, що це насправді не бензин, його вартість мала б бути у межах 7 гривень", - зауважує експерт.

На жаль аналізи якості пального, наголошує експерт, робить не держава, а корпоративні пересувні лабораторії.

Тим часом у Держспоживстандарті визнають, що майже третина автомобільного пального не відповідає навіть чинним українським стандартам якості.

У відомстві запевняють, що вже влітку запрацюють пересувні лабораторії, які дають змогу швидко виявляти неякісне пальне і притягувати до відповідальності його продавців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!