Думка експерта: Спрощена система Мінфіну - не "кривенька качечка"

Вівторок, 31 травня 2011, 15:48

Ініційований урядом законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування є кроком назустріч бізнесу.

Про це "Економічній правді" заявив прес-секретар Міністерства фінансів Віктор Косарчук, коментуючи думку депутата НУ-НС Ксенії Ляпіної щодо ризикованості прийняття такого проекту.

"Перш за все, це дійсно показник демократичного суспільства, що представники опозиції беруть активну участь в створенні подібних законопроектів ", - зазначив Косарчук.

Говорячи про розміри ставок єдиного податку, він нагадав, що вони були встановлені ще у 1999 році.

Реклама:

"Пройшло майже 12 років. За цей час суттєво змінилося життя: ціни, економіка, відносини. Тому і був запроваджений цей гнучкий механізм зв'язку між доходами суб'єктів господарювання та таким критерієм як мінімальна заробітна плата", - наголосив урядовець.

На його думку, показник мінімальної зарплати є індикатором загального зростання економіки країни.

"Прив'язка граничного розміру доходів до ставок єдиного податку і розміру мінімальної зарплати дозволить врахувати ті зміни, які відбуваються в економіці країни", - впевнений Косарчук.

За його словами, також треба звернути увагу на зменшення єдиного податку, який відповідно до положень законопроекту для фізичних осіб першої категорії знижено до 10-100 гривень з 20-200 гривень. "Тобто, є суттєве зменшення", - вважає речник Мінфіну.

Він підкреслив, що ставки будуть встановлюватися місцевими органами і це дозволить врахувати особливості діяльності суб'єктів господарювання в регіоні.

"Йдеться і про наповнення місцевих бюджетів. Разом з тим треба розуміти, що наприклад, Житомир і Чернівці це не Харків чи Дніпропетровськ. Там різні економічні умови і можуть бути різні ставки", - зазначив Косарчук.

"Щодо питання застосування реєстратора розрахункових операцій хотілося б зауважити, що положеннях законопроекту чітко визначено, що фізичні особи - платники єдиного податку - не застосовують реєстратор розрахункових операцій",  - заявив він.

За словами урядовця, ведення обліку доходів і витрат передбачається лише для фізичних осіб, зареєстрованими як платники ПДВ. "Для інших платників - ведення обліку лише доходів", - зауважив Косарчук .

"Як бачимо, це перспектива спрощення самої системи і крок назустріч бізнесу. Цей проект ніяка не "кривенька качечка". В розрізі дискусії він є позитивним", - підсумував речник міністерства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!