Стельмах збирає "маленькі" банки?

Вівторок, 31 травня 2011, 09:45

Екс-голова НБУ Володимир Стельмах міг стати опосередкованим акціонером Укрінбанку, АвтоКрАЗбанку і банку "Столичний".

Про це пише видання "Экономические известия" з посиланням на учасників фінансового ринку.

Банкіри вважають, що на базі фінустанов Стельмах спробує побудувати власний фінансовий холдинг, до якого можуть влитися та інші невеликі банки.

"Не секрет, що постанова НБУ № 273 та законопроект № 0884, що передбачають серйозне збільшення вимог до регулятивного існуючих банків і статутного капіталу - новостворених банків, лобіював саме Стельмах, - говорить голова правління середнього банку з українським капіталом .- В результаті цих змін фінансовий ринок повинні будуть покинути близько 30-40 невеликих банків".

Реклама:

"І людина з грошима, що розуміється в банках і що володіє зв'язками в НБУ, зможе зробити ряд вигідних покупок. А я не сумніваюся, що і гроші, і зв'язки у Стельмаха є", - продовжив співрозмовник.

За його припущенням, в банківському бізнесі Стельмаха буде цікавити не класичне кредитування, а робота з проблемними активами та нерухомістю.

Опорним банком Стельмаха фінансисти називають Укрінбанк. Минулого тижня ринком пройшла інформація про те, що Володимир Семенович міг стати співвласником цієї фінустанови.

"Подейкують, що Дід (Стельмах) Став опосередкованим власником істотної частки капіталу цього банку, тоді як раніше вважалося, що він просто має на нього вплив", - сказав виданню один з авторитетних банкірів.

Раніше акціонерами Укрінбанку були Сергій Кривошия - 37,72% і Сергій Рись - 37,72%.

У 2007 році вони домовилися про продаж свого банку ізраїльському Bank Hapoalim Group за 125 мільйонів євро, однак криза відсунула ці плани. У 2008 р. керуючий Банку Ізраїлю Стенлі Фішер оголосив про рішення скасувати дозвіл на операцію через глобальну фінансову кризу.

 І коли колишнім співвласникам банку Сергію Рись і Сергію Кривошей знадобився кредит рефінансування, однією з умов отримання грошей, що вимагалися на повернення депозитів, узятих під гарантії власників банку, став продаж ними контрольного пакета акцій фінустанови.

Після отримання рефінансування НБУ в розмірі 500 мільйонів гривень за період з 2008-го по 2009 року склад акціонерів фінустанови помінявся.

На прохання видання надати поточний список бенефіціарів банку Укрінбанк не відреагував.

На сайті Нацбанку інформація про власників істотної участі цієї фінустанови також відсутня.

Однак у складі акціонерів фінустанови були відразу кілька трастів та інвестиційних фондів, які можуть бути тільки вивіскою для приховування реальних власників банку.

Так, за даними, опублікованими на сайті банку, на 27 травня 2011 року майже 11% акцій банку належить іноземним інвесторам, у числі яких - State Street Bank and Trast Company (США, 6,05%), UniCredit Bank AG (Німеччина, 2,8444%), The Bank of New York Mellon (Бельгія, 1,2038%).

Крім того, до складу акціонерів банку також входять Володимир Клименко (9%), Юрій Кулачок (9,1%), Олександр Сорочинський (9,1%) і Олексій Морозов (9,1%).

Вважається, що інтереси колишнього голови НБУ у фінустанові представляє топ-менеджер Володимир Клименко.

"Свого часу Стельмах лобіював призначення пана Клименка головою наглядової ради АвтоКрАЗбанку і тимчасовим адміністратором банку "БІГ Енергія", - каже колишній працівник НБУ, що побажав залишитися неназваним.

Серед потенційних кандидатів на приєднання до Укрінбанку фінансисти називають все той же полтавський "АвтоКрАЗбанк" - переговори про злиття з яким Укрінбанк вів офіційно і сумський банк "Столичний".

Згідно з опублікованою на сайті НБУ інформацією, власниками істотної участі АвтоКрАЗбанку є Лизогуб Андрій (18,5%), Пахальчук Сергій (18,5%) і Некрілов Андрій (16,7%).

Основними власниками банку "Столичний" НБУ називає Антипенко Євгенія (21,2377) та Сергія Ткаченка (24,6977).

Як і Укрінбанку, двом цим фінустановам у період з 2008-го по 2009 років були надані короткострокові кредити від НБУ, отримані шляхом рефінансування.

Так, Автокразбанк було надано більше 40 мільйонів гривень, а банку "Столичний" - близько 36 мільйонів гривень.

Якщо об'єднання даних фінансово-кредитних установ відбудеться, то на базі Укрінбанку буде створено фінустанова з активами близько 3 мільярди гривень і власним капіталом у розмірі 430 мільйонів гривен.

А значить, банк зможе претендувати на місце в топ-50 за розмірами активів у фінансовій системі.

"Кажуть, що Стельмах позиціонує це об'єднання як пілотний проект зі злиття невеликих банків після зміни нормативного середовища, - розповідає один з працівників НБУ .- Тому він сподівається отримати підтримку цього проекту в Нацбанку і домогтися пролонгації рефінансування для вхідних в об'єднання банків".

Після злиття, за словами експерта, можливий так званий private placement - приватне розміщення акцій об'єднаного банку для залучення іноземних акціонерів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!