Світовий банк прогнозує кінець ери долара

Четвер, 19 травня 2011, 20:12

У новому звіті, присвяченому тенденціям розвитку світової економіки на найближчі роки, експерти Світового банку пишуть, що після 2025 року світ буде не тільки багатополярним, але й багатовалютним.

Financial Times трактує такі прогнози експертів СБ у тому сенсі, що вже за 15 років гегемонії американського долара на світових валютних ринках буде покладено край, і він матиме таку саму вагу, як євро та юань, а світовий валютний ринок працюватиме на основі "мультивалютної" монетарної системи, повідомляє ВВС.

Головним чином такі зміни пояснюються тим, що у наступне десятиліття економіки країн, що розвиваються, зростатимуть значно вищими темпами, аніж економіки розвинених країн, - 4,7% та 2,3% відповідно, згідно із розрахунками експертів Світового банку.

"Баланс світового розвитку та інвестицій посунеться у бік країн, що розвиваються та "нових економік", - каже головний автор Мансура Дайламі.

Реклама:

Експерт особливо виділив 6 країн: Бразилію, Китай, Індію, Індонезію, Росію та Південну Корею, на які припадатиме до половини всього зростання світової економіки.

У звіті також ідеться про те, що Китай уже почав "інтернаціоналізацію" юаня, заохочуючи використання китайської валюти для здійснення розрахунків у зовнішній торгівлі.

Утім, найпотужнішим конкурентом долара у боротьбі за світову гегемонію впродовж наступних 15 років буде, все ж таки, євро. Проте із одним "але".

"Статус євро може зміцнюватися тільки за умови, що євро успішно полодає проблему із кризою бюджетних боргів у кількох країнах-членах єврозони, а також фіскальні проблеми деяких країн Євросоюзу, які вирішуються за рахунок надання їм масштабної фінансової допомоги", - ідеться у доповіді Світового банку.

Нині 40-60% фінансових операцій у світі обчислювалися у американських доларах.

Понад 50 років долар був головною одиницею національних валютних резервів, а зараз на нього припадає до двох третин валютних запасів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!