Нафтотрейдери знайшли новий безмитний канал

Четвер, 12 травня 2011, 09:34

Скорочення у січні-квітні переробки нафтової сировини на НПЗ і ГПЗ України пов'язане із тим, що у квітні в Україну почало надходити білоруське біодизельне пальне.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на високопоставлене джерело в Міністерстві енергетики і вугільної промисловості.

Біодизель виробляється на ТДВ "Белнефтегаз" із російського дизельного палива із домішкою 0,2% біодобавок.

Згідно із білоруським законодавством, така суміш не обкладається експортним митом, тоді як мито на звичайні види палива складає 216 доларів за тонну.

Реклама:

"По суті, ідеться про появу на ринку нового каналу постачання імпортного палива за демпінговими цінами. До лютого без сплати мита паливо ввозилося компанією "Лівела", але після її відходу з ринку імпортери знайшли новий спосіб заробітку", - відзначає аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

Голова правління ПАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко заявив, що заводи у квітні були змушені різко скоротити обсяг переробки.

"Для нас сьогодні кожна тонна переробленої сировини приносить 90 доларів збитків. При такій економіці скорочення переробки - це спроба знизити втрати", - говорить він.

У прес-службі ВАТ "Галичина" повідомили, що ще в березні, до появи біодизельного палива з Білорусі, втрати від переробки однієї тонни нафти становили 75-80 доларів, а у квітні зросли на 10-15 доларів.

За даними Овчаренка, обсяги поставок нафти падають, і за підсумками травня розрив із п'ятьма місяцями 2010 року може бути ще більш істотним.

Як повідомлялося, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у січні-квітні переробка нафтової сировини на НПЗ і ГПЗ України скоротилася на 28,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 2,7 млн. тонн.

А обсяг переробки нафти в квітні знизився на 53,2% до квітня 2010 року, до 585,7 тис. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!