Білорусь ратифікувала транспортування венесуельської нафти через Україну

Понеділок, 4 квітня 2011, 18:28

Депутати Палати представників Білорусі на засіданні 4 квітня ратифікували угоду з Україною про заходи щодо розвитку співробітництва в галузі транспортування нафти через територію України.

Про це повідомляє портал "Дело" із посиланням на білоруські ЗМІ.

За словами заступника голови концерну "Белнефтехим" Володимира Волкова, документ був підписаний 12 липня 2010 року в Києві і спрямований на закріплення умов гарантованого довготривалого і взаємовигідного співробітництва країн у сфері використання інфраструктури морських портів, залізничного та трубопровідного транспорту України при транспортуванні нафти на білоруські нафтопереробні заводи.

Він нагадав, що в травні 2010 року в результаті спільної роботи з українською стороною перша партія венесуельської нафти була поставлена в Білорусь із перевалкою через Одеський морський порт і перевезенням по території України і Білорусі.

Реклама:

Волков повідомив, що від укладення угоди відзначається "вигода в матеріальному плані".

За його словами, спочатку витрати на транспортування нафти знизилися з 62,5 до 42,5 долара за тонну, після переходу на трубопровідний транспорт - до 15 доларів за тонну.

Як повідомлялося, Білорусь почала транспортувати нафту через Україну навесні 2010 року.

Так, перша партія венесуельської нафти була поставлена в порт Одеси у квітні.

Спочатку транспортування нафти здійснювалися залізничним транспортом. Потім нафту доставляли нафтопроводом "Одеса-Броди".

У листопаді 2010 року було здійснене пробне прокачування танкерної партії нафти сорту Urals в обсязі 80 тис. тонн нафтопроводом "Одеса-Броди" на білоруський Мозирський нафтопереробний завод.

Потім, для оптимізації логістики поставок нафти на білоруські НПЗ була організована робота зі своп-операцій з азербайджанською і венесуельською нафтою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!