Україна може відновити експорт газу в Польщу

Середа, 20 квітня 2011, 09:12

Польща звернулася до України з пропозицією відновити експорт газу. 

Зокрема, президенти України та Польщі Віктор Янукович і Броніслав Коморовський обговорили енергетичні проблеми між двома країнами, розповів голова правління ЗАТ "Девон" - 36,38% акцій компанії належать польській PGNiG, Анджей Дізманскі, пише видання "Комерсант Україна". 

"Зустріч була присвячена двом питанням - експорту газу до Польщі з Україною та відновлення роботи компанії 'Девон'", - повідомив він.

За словами Дізманскі, якщо буде відновлена робота "Девону" на Сахалінському нафтогазовому родовищі, компанія зможе відновити припинені більше двох років тому поставки.

Реклама:

Цю інформацію підтвердив і начальник економічного відділу посольства Республіки Польща в Україні Павло Гембські. "Спочатку "Девон" якраз і створювався для експорту газу в прикордонні райони Польщі", - пояснив Гембські.

Нагадаємо, на початку року Кабінет міністрів заявив про намір знову почати експорт українського газу до Польщі.

Мова йшла про постачання палива в прикордонні області країни, здійснення яких можливе лише з території України. Паливо не надходить у регіон з 2009 року.

Суперечки за право розробляти Сахалінське родовище, запаси якого становлять 15 мільярдів кубометрів газу, 1,7 мільйона тонн газоконденсату і 1,7 мільйона тонн нафти, ведуться останні кілька років.

У 2004 році Держкомітет природних ресурсів позбавив відповідної ліцензії тодішнього партнера компанії "Девон" - ДК "Полтаванафтогазгеологія" - і передав її ЗАТ "Укрнафтобуріння".

Пізніше "Девон" та "Укрнафта" робили спроби повернути ліцензію через суд. 4 березня 2009 року Кабмін доручив Мінприроди видати ліцензію НАК "Нафтогаз Україна".

Однак у січні 2010 року на підставі рішення Окружного адміністративного суду Києва від 8 грудня 2009 року міністерство надало "Укрнафтобуріння" спеціальний дозвіл на промислову розробку родовища.

А 26 березня 2010 року Кабмін скасував рішення про видачу "Нафтогазу" спеціального дозволу на користування надрами.

У прес-службі Міненерго офіційних коментарів з цього питання не надали. Втім, високопоставлене джерело в міністерстві повідомило, що відновлення роботи "Девону" - єдиний спосіб відновити експорт газу з України.

"Газ, що поставляється із Росії, стоїть зараз на 40-50 доларів дорожче, ніж паливо в Польщі, і ми не можемо експортувати його через високу ціну, - пояснив співрозмовник.

Він нагадав, що газ, що видобувається в Україні державними компаніями, може продаватися лише населенню всередині країни: "Девон" може видобувати газ і поставляти його "Нафтобазу" на сході України, а той на умовах заміщення буде перепродувати його до Польщі".

Дізманскі вважає, що держава "спеціально підіграє" "Укрнафтобурінню" і тому не хоче відновлювати роботу "Девону" на Сахалінському родовищі.

Він нагадав, що у "Нафтогазу" була можливість отримати дозвіл на розробку родовища і залучити до роботи "Девон" - 12,1% компанії належить НАК, в 2009-2010 роках.

"Але вони навіть не подали заяву з проханням видати такий спеціальний дозвіл", - говорить голова "Девону". Не вжив жодних спроб відновити спецдозвіл і інший колишній партнер "Девону" - "Полтаванафтогазгеологія".

У прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів у свою чергу заявили, що після того, як минулого року спеціальний дозвіл на промислову розробку Сахалінського родовища було видано "Укрнафтобуріння", "Девон" може повернутися до розробки родовищ, лише уклавши з компанією угоду про спільну розробку надр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!