ЄБРР схвалив нову стратегію діяльності в Україні

П'ятниця, 15 квітня 2011, 11:36

Рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку схвалила нову стратегію діяльності в Україні.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу ЄБРР.

Згідно із повідомленням, стратегія на 2011-2014 роки буде сконцентрована на вирішенні проблем у сфері підвищення енергоефективності та енергетичної безпеки, розкритті сільськогосподарського та промислового потенціалу України, забезпечення високоякісної і надійної інфраструктури та подоланні наслідків кризи у фінансовому секторі.

"Банк, який є найбільшим фінансовим інвестором в країні і уже взяв на себе зобов'язання щодо надання фінансування на суму понад 6 млрд. євро у рамках 264 проектів, буде зосереджуватися на вирішенні проблем перехідного періоду в економіці з урахуванням програми реформ уряду і в тісній співпраці з іншими міжнародними фінансовими організаціями та двосторонніми донорами", - сказано в повідомленні.

Реклама:

У ЄБРР вважають, що рівень інвестицій в Україну буде значною мірою залежати від впровадження реформ в усіх основних галузях, тоді як зменшення темпів реформ і погіршення інвестиційного клімату неминуче призведуть до зменшення обсягу інвестицій Банку в державний і приватний сектори економіки.

Банк вибрав ключові операційні пріоритети на період дії наступної стратегії, які відображають основні проблеми перехідного періоду в економіці:

Енергетичний сектор: ЄБРР фінансуватиме проекти, які будуть сприяти підвищенню загальної енергоефективності та зменшення питомої обсягу викидів вуглецю в галузі.

Він буде підтримувати будівництво і модернізацію мереж електропередач та об'єктів, необхідних для інтеграції України в європейський енергетичний ринок.

ЄБРР також готовий підтримувати підвищення безпеки ядерної енергетики, де він буде забезпечувати високий рівень технічних і екологічних попередніх досліджень, необхідних для подальшої роботи в цьому напрямку.

Банк також може взяти участь у модернізації української системи транспортування і розподілу природного газу за умови, що українські органи влади виконуватимуть всебічну і реалістичну програму реформ, яка буде включати реструктуризацію НАК "Нафтогаз України".

Виробничий сектор: визнаючи великий потенціал України як сільськогосподарського виробника і експортера, Банк буде підтримувати приватні інвестиції в усі сегменти цього сектора, особливо, інструменти підтримки виробників первинної продукції, в тому числі сезонний оборотний капітал.

У секторі промислового виробництва, Банк буде сприяти диверсифікації економіки і реструктуризації застарілих енергоємних галузей з особливим акцентом на підвищення ефективності їх управління, прозорості та енергоефективності.

Банк планує допомагати Україні у розвитку її наукомістких галузей і в кращому використанні її людського та наукового потенціалу.

Він також готовий підтримувати урядову програму приватизації, за умови прозорості цього процесу та проведення тендерів щодо підприємств, які поки залишаються у власності держави.

Інфраструктура: у секторі автомобільних доріг Банк буде підтримувати завершення модернізації ключових міжнародних коридорів, які пов'язують країну з Європейським Союзом, а також пріоритетних національних і регіональних доріг.

Підтримка проектів в залізничному секторі буде надаватися лише за умови, що влада почне робити реальні кроки в напрямку корпоратизації національного залізничного оператора.

Банк готовий здійснювати значні інвестиції в модернізацію комунальних підприємств, зокрема, в підприємства централізованого теплопостачання, з метою реалізації значного потенціалу підвищення енергоефективності за допомогою міжнародного донорського фонду "Енергетична ефективність і партнерство в сфері охорони навколишнього середовища в Східній Європі" (E5P).

Тим не менш, цьому має передувати внесення змін до Бюджетного Кодексу, з метою надання містам можливості гарантувати кредити для комунальних підприємств.

Фінансовий сектор і ринки капіталу: основні пріоритети будуть включати забезпечення банківського сектора цільовим довгострокових кредитних та акціонерним фінансуванням.

Кредитні інструменти будуть в основному використовуватися для підтримки малих і середніх підприємств, підвищення енергоефективності та розвитку торгівлі.

У співпраці з іншими МФО, Банк буде допомагати органам влади у розвитку внутрішніх ринків капіталу, включаючи структурування кредитів у національній валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!