МВФ вимагає поквапити банки із поверненням рефінансування

Четвер, 3 березня 2011, 13:58

Міжнародний валютний фонд вимагає від Національного банку України поквапити банки, аби ті, по можливості, швидше повертали отримані від НБУ мільярдні кредити рефінансування.

Така вимога закріплена у проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, погодженому українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві у лютому 2011 року, повідомляє DT.UA.

Зокрема, відповідно до тексту меморандуму, Нацбанк зобов'язується до кінця квітня провести комплексну ревізію наявного обсягу позик рефінансування і знайти "можливі засоби сприяння поверненню цих позик там, де це буде можливо з урахуванням умов ліквідності".

Водночас, як розповів нещодавно в інтерв'ю виданню голова НБУ Сергій Арбузов, Нацбанк не бачить гострої потреби достроково повертати собі мільярдні рефінансування.

Реклама:

Зокрема, за його даними, із виданих у період економічної кризи близько 100 млрд. гривень кредитів рефінансування сьогодні в системі залишається близько 70 млрд. гривень.

При цьому, за словами Арбузова, серйозних претензій у нього з цього приводу немає.

Окрім того, зі свого боку НБУ обіцяє "тимчасово (до кінця 2012 року) послабити вимоги щодо забезпечення позик, згідно з положеннями постанови №327, для банків, для яких настає термін виплати позик рефінансування, наданих до набрання чинності постанови №327".

Цією постановою НБУ вніс суттєві зміни до порядку одержання та обслуговування банками стабілізаційних кредитів, посиливши умови їх надання та відмовившись від видання банками стимулюючих кредитів підприємствам, нагадує видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!