Експерти: енергетичне майбутнє України - за нетрадиційним газом

Неділя, 20 лютого 2011, 15:35

Головною проблемою альтернативної енергетики в Україні є відсутність грошей.

Таку думку висловили експерти, які взяли участь у круглому столі на тему "Альтернативна енергетика в Україні - проблеми та перспективи", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу Інституту Горшеніна.

Зокрема, директор Інститут геологічних наук НАН України Петро Гожик головною проблемою розвитку альтернативної енергетики в Україні назвав відсутність коштів.

"У нас є розвідані родовища газу. Їх потрібно бурити і освоювати. У нас є одеське і безіменне родовище - 3 млрд. кубометрів. Але немає грошей", - сказав він.

Реклама:

При цьому академік нагадав, що обсяг шахтного газу становить 13 трлн. кубометрів (за закордонних оцінками - 20 трлн. кубометрів), але на його видобуток також потрібні кошти, які держава не виділяє, а приватні інвестори не готові вкладати.

"Держава повинна вирішити, що йому потрібно - газ або податки", - заявив експерт.

У свою чергу президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук зазначив, що висока собівартість сланцевого газу не є перешкодою для його освоєння і видобутку. "Ціна в 200-250 доларів за тисячу кубометрів сланцевого газу, з якої починали США, нас цілком влаштовує, бо російський газ коштує іще дорожче", - сказав він.

На думку уповноваженого екс-президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, найбільш перспективною в майбутньому буде атомна енергетика.

"Саме атомна енергетика із її програмами безпеки буде визначальною", - сказав він.

При цьому експерт відзначив важливість наявності політичної волі при вирішенні проблеми розвитку альтернативних джерел енергії.

Менеджер зі зв'язків з державними органами влади Shell Ukraine Exploration and Production Олексій Татаренко упевнений, що іноземні компанії очікують від України прозорих конкурсів на розвідку родовищ нетрадиційного газу.

Експерт високо оцінив потенціал родовищ нетрадиційного газу в Україну (сланцевий, шахтний і газ щільних порід), а також позитивно відгукнувся про політику чинного уряду щодо залучення інвестицій у цю сферу.

Разом із тим, головний геолог дочірнього підприємства НАК "Надра України" "Центрукргеологія" Павло Якубенко вважає, що в якості альтернативних джерел енергії Україна може активно розвивати видобуток і використання горючих сланців і бурого вугілля.

На його думку, обсяги цих видів енергоносіїв такі, що цілком можуть компенсувати недолік власного видобутку газу в Україну.

Керівник проектів Центру глобалістики "Стратегія 21" Сергій Жук зазначив, що безпека технологій видобутку сланцевого газу для навколишнього середовища постійно підвищується і в майбутньому буде тільки рости.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!