Прогноз про 15% інфляцію в уряді назвали фантазією

Субота, 19 лютого 2011, 16:33

Уряд, у свєму повідомленні, яке розміщено на його сайті намагався спростувати опубліковані в пресі твердження стосовно високого рівня інфляції у 2011 році, зокрема про те, що він може досягти 15%.

"Деякі ЗМІ днями опублікували інформацію про те, що у 2011 році рівень інфляції в Україні може сягнути 15%. Урядові експерти заявляють, що опубліковані у статті дані не відповідають дійсності, їх мета - дискредитувати виконавчу владу, при цьому автор свідомо маніпулює фактами, вводячи читача в оману", - йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

В уряді переконують, що про реалістичність прогнозу інфляції на 2011 рік свідчать насамперед дані за січень поточного року, коли було отримано показник, найнижчий за 2008-2010 роки - 1%.

"Слід зазначити, що у січні 2011 року рівень інфляції був сформований переважно за рахунок подорожчання продуктів харчування на 1,3%, що з урахуванням їх суттєвої питомої ваги у загальній структурі споживання - 50,2%, за розрахунками Мінекономіки мало найбільший вплив - 70%, на формування споживчої інфляції. Така динаміка обумовлена, перш за все, сезонними факторами, а також реакцією ринку на підвищення вартості сільгосппродукції на світовому ринку", - переконують в уряді.

Реклама:

Згідно з повідомленням, у статті автор також звинувачує уряд у тому, що у бюджеті не передбачені видатки на рекапіталізацію банків, і що у випадку виділення урядом коштів для рекапіталізаціі, це може підірвати цінову стабільність.

"Згідно з ст. 33 закону "Про Державний бюджет на 2011 рік", за рішенням Кабінету міністрів можуть придбаватися акції банків, надаватися фінансова допомога відповідно до ст. 80 закону "Про банки і банківську діяльність" та проводитися заходи з приватизації банків, у капіталізації яких взяла участь держава, за рахунок випуску ОВДП чи надходження коштів, отриманих від державних запозичень", - підкреслюють в уряді.

Уряд намагається спростувати, що твердження, що менші обсяги урожаю зернових у 2010 році є причиною зростанню цін на продовольство, "теж не відповідає дійсності".

"Менші обсяги збору зернових у 2010 році - 39,2 млн. тонн порівняно з 2009 роком - 46 млн., запаси зерна в країні цілком достатні для забезпечення не тільки продовольчих потреб, але й потреб тваринництва і створення посівного фонду...", - переконує уряд.

"Варто додати, що сумарні потреби зерна на внутрішньому ринку на 2009/2010 маркетинговий рік склали 26,5 млн. тонн, а за прогнозом на 2010/2011 маркетинговий рік - 26,2 млн. тонн", - підкреслюється в повідомленні.

В повідомленні йдеться, що автор вже згаданої статті намагався нав'язати читачам думку, що зростання вартості послуг ЖКГ буде найбільш критичним для інфляції.

"Це перекручення фактів, оскільки під час підготовки прогнозу соціально-економічного розвитку України на 2011 рік для розрахунку індексу споживчих цін закладались припущення щодо зміни адміністративно регульованих цін/тарифів", - виправдовуються в Кабміні.

Серед інших, зокрема прес-служба зазначає, що враховувалось підвищення тарифів із надання послуг з холодного водопостачання - 18%, гарячого водопостачання та опалення - 24%, водовідведення - 19%, з утримання будинків та прибудинкових територій - 17%, підвищення тарифів на електроенергію - 40% і природний газ - 50%.

"Проаналізувавши зазначену статтю, чітко видно, що припущення щодо можливої інфляції на рівні 15% нічим не підтверджене і є виключно фантазією автора", - заявляють в уряді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!