Інфляція може стрибнути до 15%

Інфляція може стрибнути до 15%

Четвер, 17 лютого 2011, 16:00 -
"Ціни на продукти уряд контролюватиме жорстко. Навіть якщо у магазинах загальний рівень цін на продукти буде значним - близько 20%, то за групою "ключових" товарів інфляцію все одно порахують на рівні 7-8% за рік".

Офіційний прогноз інфляції в 2011 році може виявитися заниженим. Уряд і Нацбанк обіцяють утримати зростання цін на рівні 8,9%, але експерти більш песимістичні.

У 2010 році інфляція виявилася більш ніж скромною - всього 9,1%. У січні 2011 року ціни також були удвічі нижчими, ніж в середньому у січні - лише 1%. Ці результати дали Кабміну і Нацбанку ґрунт для оптимізму.

"Ціновий старт року успішний: перший макроекономічний індикатор свідчить про високу ймовірність того, що ціновий тренд 2010 року може бути поліпшений або хоча би повторений", - вважає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

Недержавні експерти трактують ці дані інакше. Зокрема, вони звертають увагу на підвищення цін в окремих сегментах.

Реклама:

"Січнева статистика показова з точки зору відображення результатів року. Продукти, ЖКГ і транспорт дорожчають з випередженням загального показника інфляції. А на ці три групи припадає 69% всієї корзини, за якою рахується інфляція", - підкреслив директор департаменту аналітики Astrum Investment Management Олексій Блінов.

З опитаних експертів лише один визнав офіційний прогноз реалістичним.

"Досягнути його можна, якщо влада застосує широкі механізми економічної політики, які, зокрема, передбачає програма співробітництва з МВФ. Це рішучі заходи з оздоровлення фіскальної позиції держбюджету, Пенсійного фонду та держкомпаній. Інакше влада наражає нас на зовнішні шоки - зростання цін на нафту, зерно, олію", - переконує аналітик компанії "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.

Оцінки інших аналітиків перевищують офіційні 8,9%. Вони говорять про 9-15%.

"Урядовий прогноз досить оптимістичний, особливо враховуючи, що на 2011 рік він планує підвищити ціни на газ, електроенергію і транспорт. Тим не менш, держава досить жорстко контролює економіку, тому значної інфляції очікувати теж не варто", - вважає економіст інвестиційної групи "Арт Капітал" Олег Іванець.

Його прогноз на 2011 рік - 9,5%. Однак якщо уряду вдасться уникнути запланованого й узгодженого з МВФ підвищення тарифів на газ для населення, про що говорять члени Кабміну, то інфляція справді може не перевищити 9%, додав аналітик.

На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків компанії "ІНГ банк Україна" Олександра Печеріцина, рівень інфляції до кінця 2011 року підвищиться до 11,3%.

"Цьому будуть сприяти високі інфляційні ризики як усередині країни, так і поза нею. Зокрема, зростання комунальних тарифів, відкладена інфляція і підвищення цін на світових товарних ринках найбільше вплинуть на рівень цін у 2011 році", - каже він.

Блінов ще більш сміливий в оцінках. "Ми вважаємо, що за підсумками 2011 року зростання індексу споживчих цін становитиме 15% грудень до грудня, що істотно перевищує орієнтири уряду та НБУ", - підкреслив він.

ЖКГ, продовольство і нафтопродукти

За традицією, у майбутній інфляції дуже малою буде частка емісії грошей НБУ. У попередні роки на цей фактор припадало лише 1-2% з 10-12% річного зростання цін. Втім, офіційний прогноз інфляції не враховує вплив грошей, які можуть влитися у держбанки, а потім дістатися населенню у вигляді повернених депозитів.

"Ми повинні враховувати суми, які можуть піти на рекапіталізацію, чи ні? Вони не записані до бюджету як твердий рядок витрат. Це всього лише можливість, яка може і не реалізуватися. Отже, поки що ми її не враховуємо", - підкреслило джерело "ЕП "у Мінекономіки.

Отже, це одна з потенційних мін, закладених урядом та Нацбанком під цінову стабільність. Якщо, наприклад, 20 мільярдів додатково вливають на капіталізацію банків, гарантовано частина цих коштів піде у готівку, тому що населення захоче забрати свої депозити.

Найбільш гострою є ситуацію що склалася в Родовід Банку та Надра банку. Кошти, які свого часу були надані державою вже зникли у невідомому напрямку. Держава вимушена ще раз надрукувати кошти на повернення вкладів заради збереження власного обличчя.

Проте довіра населення до цих установ остаточно підірвана, тож навіть у випадку ре капіталізації, вкладники все одно вимагатимуть повернення коштів.

Аналітики НБУ традиційно оптимістичні, хоча і визнають наявність інших чинників, які штовхають ціни вгору. Зокрема, це сезонне подорожчання продуктів харчування у січні і підвищення цін на пальне.

"Практика показала, що ми можемо нейтралізувати рух цих ситуативних чинників за рахунок інших сегментів споживчого ринку. Перш за все, мова йде про тарифи і ціни на непродовольчі товари. При вмілій тарифній політиці можна вкластися у досить амбітний план - 8,9% за підсумками 2011 року", - вважає Литвицький.

Експерти Astrum підтвердили побоювання Нацбанку. Серед факторів, що штовхають ціни вгору, вони також виділили наслідки меншого врожаю, що загрожує зростанням цін на продовольство, і подорожчання нафтопродуктів.

"Динаміка продовольчих цін на світових ринках і ситуація з врожаями буде традиційно впливати на інфляцію в Україні", - погоджується старший аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.

Крім двох названих, аналітики приватних компаній бачать ще кілька потенційних загроз для цінової стабільності. Блінов вважає, що інфляцію може посилити пожвавлення споживчого попиту, який у 2010 році перебував у пригніченому стані.

Активація цього чинника вивільнить зростання цін і створить передумови для так званої інфляції попиту. Природно, на рівень інфляції вплине і підвищення тарифів на комунальні послуги та інші адміністративно регульовані послуги.

"Очікуване зростання тарифів на комунальні послуги, електроенергію та газ для населення, значне зростання грошової маси у 2010 році разом з незрозумілими наслідками прийняття Податкового кодексу можуть негативно вплинути на цінову стабільність", - припускає менеджер Кредитпромбанку Андрій Грищенко.

На його думку, зростання цін на комунальні послуги відіграватиме вирішальну роль.

З ним згоден й Іванець. "Найбільш критичним для інфляції стане зростання цін на послуги ЖКГ. Звичайно, все залежить від того, як порахувати, але навіть за консервативними обчисленнями заплановане зростання тарифів на газ у два рази та електроенергію на 50% забезпечить інфляції додаткові 5%", - оцінив він.

За словами Грищенка, ефект дії фактора ЖКГ можна буде оцінити вже за підсумками лютого-березня. Блінов назвав той же часовий орієнтир. "У найближчі два-три місяці ціни зростатимуть швидше, ніж у січні, у зв'язку із запланованим підвищенням адміністративно регульованих тарифів", - зазначив він.

Стримуючий чинник

На інфляцію впливатимуть і гальмуючі чинники. "Стримуватимуть ціни скорочення бюджетного дефіциту і стабільність курсу гривні. Крім того, традиційно до середини року можна очікувати дефляції за групою продтоварів", - припускає Грищенко.

"Якщо вдасться підтримати тенденцію на скорочення бюджетного дефіциту і утриматися від надмірного нарощування соціальних витрат, це може позитивно вплинути на інфляцію", - підтвердив цю версію Михайличенко.

Іванець припустив, що Нацбанк для утримання інфляції може вдатися до ревальвації гривні. У свою чергу, уряд майже напевно застосує механізм адміністративного утримання цін, у тому числі маніпуляцію методикою розрахунку інфляції.

"Ціни на продукти уряд контролюватиме жорстко. Навіть якщо у магазинах загальний рівень цін на продукти буде значним - близько 20%, то за групою "ключових" товарів інфляцію все одно порахують на рівні 7-8% за рік", - упевнений експерт.

За його словами, в останні місяці уряд посилює контроль над аграрними виробниками та експортом продовольства, тож інспектування цін на продовольство буде мати багаторівневу структуру", - відзначає Іванець.

Реклама: