Азаров: Україна відстоюватиме "чутливі" питання у торгівлі з Європою

Середа, 16 лютого 2011, 10:31

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає найбільш чутливими у переговорах із Європейським Союзом щодо укладання угоди про зону вільної торгівлі позиції із сільського господарства й автоперевізників.

Про це заявив прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко у Братиславі (Словаччина) 15 лютого, повідомляє агентство "Українські новини".

За його словами, у ході зустрічі прем'єр-міністра Миколи Азарова із прем'єром Угорщини Віктором Орбаном у рамках саміту "Вишеградської четвірки" український прем'єр торкнувся теми переговорів із ЄС про зону вільної торгівлі і повідомив, що угода готова на 90%, але позиції, які лишилися, є "чутливими" для України.

Серед них Азаров назвав вимоги ЄС щодо квотування української сільськогосподарської продукції, а також позицію Євросоюзу щодо допуску українських автоперевізників на свій ринок.

Реклама:

Він підкреслив, що за цими позиціями Україна буде відстоювати національні інтереси.

"Угода про зону вільної торгівлі за всяку ціну, звичайно ж, Україні не потрібна. Вона має бути в інтересах українського народу", - процитував Азарова Лук'яненко.

Прем'єр виступив із ініціативою провести поетапне вирішення проблеми квотування агропродукції, наприклад, збільшити розміри квоти на найближчі 5 років, а надалі визначити перспективи скасування квот протягом 10 років.

За його словами, квоти, пропоновані ЄС зараз, не відповідають потенціалу України.

"Угоду ми заключаємо не на 1-2 роки, а на десятиліття, і тому потрібно думати про перспективу, і підхід до таких практично недопусків української сільськогосподарської продукції на європейський ринок не має перспективи", - процитував прем'єра Лук'яненко.

При цьому Азаров зазначив, що українські автоперевізники також очікують рівних умов для роботи на європейський ринках.

Як повідомлялося, раніше президент Віктор Янукович доручив Азарову і першому віце-прем'єр-міністрові, міністрові економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву внести погоджені пропозиції про зміну тактики ведення переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі і підготувати компромісні пакети домовленостей з визначенням можливих поступок з української сторони до 24 лютого.

Він вважає дуже низькою динаміку створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!