Україну завалять китайською гречкою

П'ятниця, 28 січня 2011, 16:09

Україна має намір завезти з Китаю 20 тис. тонн гречаної крупи.

Про це заявив директор департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства агарної політики і продовольства Анатолій Розгон, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ведуться переговори, найближчим часом українська делегація відправиться в Китай. Є попередня домовленість про ввезення з цієї країни 20 тис. тонн гречки в Україні", - сказав він.

Розгон повідомив, що, згідно із попередніми підрахунками, відпускна ціна на китайську гречку в Україні складе 10-11 гривень за кілограм.

Реклама:

"Це відповідь уряду тим, хто лобіює і підтримує зростання цін на гречку. Нехай вони зі своєю гречкою і залишаться", - сказав він.

Розгон уточнив, що гречку з Китаю буде завозити або Державна продовольчо-зернова корпорація, або ТОВ "Хліб Інвестбуд".

Він зазначив, що вартість гречки, яка сформувалася в Україні, є завищеною.

За інформацією Мінагропроду, собівартість гречки в цьому році становить 1747 гривень за тонну проти 1505 гривень за тонну в 2009 році.

Директор департаменту також повідомив, що Аграрний фонд закупить за форвардними контрактами 20-25 тис. тонн гречки для створення стабілізаційного фонду з метою запобігання ціновим коливанням і підтримки вирощування гречки в цьому році.

За словами Розгона, Мінагропрод чекає розширення посівів гречки в 2011 році з торішніх 200 тис. га до 300 тис. га.

Як повідомлялося, останнім часом виробники гречаної крупи стримують її продажу через заходи державних контролюючих органів, що вживаються для недопущення зростання цін на неї.

За даними операторів ринку, вартість гречки в Україні сягає 18 гривень за кілограм.

У результаті скорочення посівних площ під гречкою в Україну в останні роки спостерігається істотне скорочення пропозиції цієї культури.

У 2010 році виробництво гречки, на думку експертів, склало 133 тис. тонн, а її залишки на 1 липня 2010 року становили лише 8,4 тис. тонн проти 29,5 тис. тонн роком раніше.

При цьому загальний попит на гречку в 2010/2011 маркетинговому році уряд України раніше оцінював у 214 тис. тонн, у тому числі 183 тис. тонн - для споживання населенням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!