Україна витіснить Литву з внутрішнього ринку нафтопродуктів

Середа, 1 грудня 2010, 18:45

Міністерство закордонних справ Литви звернулося до профільних інститути ЄС з проханням втрутитися в ситуацію щодо введення Україною мит на імпорт нафтопродуктів.

Про це повідомило литовське центральне ділове видання Verslo ziniose, передає Oilnews.

У коментарі виданню директор зовнішніх економічних зв'язків Міністерства закордонних справ Литви Альбінас Зананавічюс зазначив, що в його відомство звертаються компанії, які повідомляють про дискримінацію литовського бізнесу в Україну.

"Спроби України захистити свій ринок відбуваються постійно, але постійно забувається, що Україна є членом СОТ. Не хочеться вірити, що нові податки будуть введені з легкої руки", - зазначив Зананавічюс.

Реклама:

Також звернув увагу на необхідність відповідності дій Україна нормам СОТ комерційний аташе Литви в Україну Кястутіс Масальскіс.

"Бажають знизити імпорт, збільшити експорт і внутрішні потреби вирішувати своїми силами. Хоча Україна - член СОТ, і не може ввести суворі заходи захисту, але знаходять своєрідні рішення", - зазначив він.

У матеріалі Verslo ziniose наголошується, що імпортні мита на нафтопродукти приведуть до зниження конкурентоспроможності на українському ринку литовського нафтоконцерну Orlen Lietuva - провідного постачальника палива стандарту Євро-5 в Україні.

Притому що литовські нафтопродукти і без того були дорожче місцевих, але користуються попитом за рахунок інших переваг - якості, логістичних вигод і репутації компанії.

У самому Orlen Lietuva відзначають, що політика України дискримінує всіх виробників Євросоюзу, тому нинішні позиції на ринку втратять не тільки литовці, але і компанії з Румунії, Болгарії, Польщі.

У той же час мита не торкнуться компаній Росії, Білорусі, Казахстану.

"Найгірший сценарій - білоруси - один з головних конкурентів литовців на ринку імпортного палива України, можуть зовсім витіснити Orlen Lietuva з України", - зазначив представник компанії Яцек Комар.

Аналогічні матеріали, в яких представники литовської влади та бізнесу висловлюють стурбованість введенням Україною імпортних мит, сьогодні опублікували і багато інші центральні литовські видання.

23 листопада на засіданні Експертно-аналітичної групи з питань стабільного функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що міністерство направило в Кабінет міністрів лист з пропозицією ввести з 2011 року мито на імпорт нафтопродуктів у розмірі 120 євро за тону.

Найбільшими покупцями литовського палива є "Концерн Галнафтогаз" - мережа ОККО, "Альянс Холдинг" - Shell, "Континуум" - WOG, "Паралель", "КЛО".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!