Україна скоротить викиди парникових газів

П'ятниця, 26 листопада 2010, 20:26

Україна бере на себе зобов'язання щодо такого рівня викидів парникових газів, який на період до 2020 року не буде перевищувати 80% від рівня базового 1990 року за умови функціонування міжнародних проектних механізмів.

Про це ідеться у заяві делегації України для участі у XVI конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміни клімату та шостої зустрічі сторін Кіотського протоколу, пише газета "Дело".

Україна також готова розглядати і прийняти великі обмеження викидів, якщо економіка країни отримає доступ до фінансових і технологічних ресурсів для впровадження низьковуглецевих енергоефективних технологій.

За відсутності єдиного цілісного угоди України готова взяти на себе кількісні зобов'язання щодо обмеження та скорочення викидів парникових газів в рамках двосторонніх або багатосторонніх угод.

Реклама:

Термін дії нової угоди має бути до 2020 року із чітким указанням щодо його функціонування на більш тривалий термін - до 2050 року і далі.

У новій угоді 1990 повинен бути як єдиний базовий рік для вичленення зобов'язань сторін.

Україна також пропонує включити до рішення конференції сторін у Канкуні для відображення в нових домовленостях Пост-Кіотського періоду такі положення щодо сторін доповнення I, яке перебуває у процесі переходу до ринкової економіки:

"Конференція сторін:

1. Вирішує, що сторони доповнення I, які знаходяться в процесі переходу до ринкової економіки не будуть зв`язані юридичними зобов'язаннями за новими домовленостями щодо зміни клімату після 2012 року щодо надання нових та додаткових фінансових ресурсів, передачі технологій та нарощування інституційного потенціалу в підтримку сторін, які є країнами, що розвиваються, з метою надання можливості посиленої реалізації заходів щодо пом'якшення наслідків і адаптації, хоча вони можуть побажати розглянути такі дії на добровільній основі.

2. Запрошує сторони додатки I, які мають таку можливість, через багатосторонні агентства, включаючи Глобальний екологічний фонд у рамках його мандата, двосторонні агентства та приватний сектор, або шляхом будь-яких інших домовленостей, у разі потреби надати допомогу в нарощуванні потенціалу, фінансах, технічної частини та передачі технологій сторонам, які перебувають у процесі переходу до ринкової економіки з тим, щоб сприяти цим сторонам у розробці та реалізації стратегії розвитку економіки з низькими викидами і планів дій, які б відповідали їх пріоритетам і цілям скорочення викидів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!