"Росатом" клянеться забезпечити ураном "ядерний завод" в Україні

Вівторок, 5 жовтня 2010, 20:50

Росія повністю забезпечить збагаченим ураном завод з виробництва ядерного палива, який планує побудувати в Україні російське ВАТ "ТВЕЛ".

Про це заявив 5 жовтня глава держкорпорації "Росатом", екс-прем'єр-міністр РФ Сергій Кирієнко на засіданні президії російського уряду, передає "Інтерфакс".

У кінці вересня 2010 ТВЕЛ виграв тендер на будівництво заводу з виробництва ядерного палива.

За словами Кирієнка, Кабінет міністрів України остаточно затвердив підсумки тендеру.

Реклама:

"У нас була складна боротьба з американською компанією Westinghouse (другий учасник конкурсу - ред.). Вони свого часу потіснили нас на всіх східноєвропейських традиційних російських ринках", - підкреслив глава "Росатому".

Однак за кілька попередніх років "Росатому" почасти вдалося повернутися на ринок Східної Європи. Останнім було рішення Чехії, яка достроково вивантажила паливо Westinghouse з реакторів АЕС "Темелін" і уклала довгостроковий контракт з ТВЕЛ.

Водночас Україні в 2009 році уклала з американською компанією довгостроковий контракт щодо постачання палива як мінімум на одну зі своїх АЕС. Однак Кирієнко вважає, що "це рішення було прийнято "не на відкритому тендері і в конкурентних умовах, а просто з політичних підстав".

"Наразі була забезпечена відкрита конкурентна процедура, три місяці проходив тендер, і російську компанію ТВЕЛ визнано переможцем - вона дала кращі умови, ніж компанія Westinghouse. Відповідне рішення схвалено кабінетом міністрів України. Це означає, що в нас довгостроковий контракт на постачання палива на український ринок", - повідомив гендиректор "Росатому".

Також він підкреслив, що "цей контракт вже не на 10 років, як попередній, а до кінця терміну експлуатації діючих українських енергоблоків".

"Ми також домовлялися, що споруджуємо на Україні завод з фабрикації ядерного палива, який у нас буде спільно, навпіл з українською стороною. І в цей контракт записано зобов'язання, що всі послуги зі збагачення урану будуть надаватися російськими підприємствами", - додав Кирієнко.

Російська паливна компанія ВАТ "ТВЕЛ" володіє російськими заводами зі збагачення урану, підприємствами, зайнятими у виготовленні центрифуг для збагачення, а також заводами з виготовлення ядерного палива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!