Мінвуглепром готує шахти для Ахметова

Понеділок, 25 жовтня 2010, 10:29
Мінвуглепром в суді відстояв право управляти одними з найбільших шахт з видобутку енергетичного вугілля в Україну - "Білозерською" і "Південнодонбаською № 3".

Зокрема, в кінці минулого тижня були прийняті два судових рішення, які фактично визнали незаконними посягання на вугільні підприємства зі сторони приватних структур, пише газета "Дело".

Обидві шахти перейшли під контроль державних об'єднань: "Білозерська" була повернена в "Добропіллявугілля", а права на управління "Південнодонбаською № 3" були визнані за Донецькою вугільною енергетичною компанією.

Надалі, за планом Мінвуглепрому, обидва держоб'єднання повинні бути передані в оренду приватному інвестору.

Сьогодні найбільш імовірним претендентом на контроль над підприємствами є компанія ДТЕК, що об'єднує енергетичні активи українського мільярдера Ріната Ахметова.

Реклама:

Як стало відомо, в минулий четвер Київський апеляційний господарський суд по суті визнав повне право на керування "Південнодонбаською № 3" за держоб'єднанням "Донецька вугільна енергетична компанія".

Також днем раніше, в середу, Господарський суд Донецької області розірвав договір оренди скандально відомої шахти "Білозерська", яка в 2008 році була виведена із структури держоб'єднання "Добропіллявугілля".

На контроль над шахтами претендували дві фірми - однойменні "шахта "Білозерська" і шахта "Південнодонбаська № 3".

Обидві компанії - організації непублічні. Про їх власників інформації у відкритих джерелах немає.

За неофіційною інформацією, засновником "Белозерінвеста", який мав договір на оренду "Білозерської", є Олена Тополова, дружина нардепа від "НУ - НС", колишнього міністра вугільної промисловості Віктора Тополова.

Депутат, за даними в ЗМІ, також має відношення до спроб через суд зобов'язати ФДМ укласти договір про оренду "Південнодонбаської № 3".

Тим не менш необхідно відзначити, що сам Тополов свою причетність до фігурантів судових справ не підтверджує.

Повернення під контроль держави двох спірних підприємств свідчить про те, що Мінвуглепром активно готує ДУЕК і "Добропіллявугілля" до приватизації, яка явно не цікава потенційним інвесторам без "Білозерської" і "Південнодонбаської № 3".

Обидва підприємства здатні виробляти близько 1 млн. тонн енергетичного вугілля на рік. До того ж вугілля цих шахт може використовуватися як в енергетиці, так і в металургії.

У самому міністерстві не приховують, що інтерес до цих двох об'єднанням проявляє компанія, що управляє енергетичними активами Ріната Ахметова, - ДТЕК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: