Думка експерта: Фізособи розрахуються за податкові пільги для бізнесу

Вівторок, 22 червня 2010, 18:14

У розробці таких документів, як Податковий і Бюджетний кодекси, завжди допускаються помилки.

Аналітик Центру антикризових досліджень Олексій Молдован вважає, що зниження фіскального тиску на корпоративний сектор буде компенсовано підвищенням оподаткування доходів фізичних осіб.

Експерт підкреслює, що проект урядового кодексу передбачає значне зниження податкового тиску на корпоративний сектор.

"Синхронне зниження ставок податку на прибуток підприємств та ПДВ - до кінцевих значень - призведе до падіння доходів державного бюджету на 2,8% ВВП, або майже 10% його загальних доходів", - наголосив він.

Реклама:

За його словами, вітчизняний бізнес має змогу знизити обсяг нарахованих податків за рахунок застосування спеціальних податкових режимів, інвестиційно-інноваційного кредиту та податкових скидок для вітчизняних виробників енергозберігаючих технологій.

"При цьому для компенсації втрат бюджету від зниження фіскального навантаження на корпоративний сектор, в проекті Податкового кодексу уряд намагається підвищити оподаткування доходи фізичних осіб", - заявив Молдован.

Заходами, які стануть додатковим навантаженням на фізичних осіб він називає, зокрема, оподаткування подвійною ставкою доходів, нарахованих як виграш або приз.

Сюди експерт також відносить оподаткування подвійною ставкою фізичних осіб-нерезидентів за всіма одержуваними ними доходами й запровадження з 2013 року податку в розмірі 5% на доходи фізосіб з розміщення коштів на депозиті або поточному банківському рахунку.

Ще одним заходом називає Молдован запровадження оподаткування доходів від продажу рухомого та нерухомого майна.

"Загалом, зміщення фіскального акценту оподаткування доходів фізичних осіб відповідає світовим та європейським тенденціям еволюції податкової системи, коли корпорації розглядаються лише як форми ведення бізнесу, доходи від чого в кінцевому підсумку отримують фізичні особи", - зауважив він.

Водночас, за його словами, в ЄС посилення фіскального тиску стосується фізичних осіб з високими доходами, "тоді як в запропонованому кодексі він торкнеться більшості громадян з невисоким рівнем доходів".

"Крім того, підвищення фіскального тиску на доходи фізичних осіб при збереженні високої фіскальної ефективності податку можливе лише за досконалої системи адміністрування податку, чого в Україні на спостерігається", - зазначив Молдован.

Він впевнений, що податкова служба не в змозі достовірно встановити реальний дохід платника податку.

"Про це свідчать зміст податкових декларацій вищих чиновників, депутатів та відомих бізнесменів", - додав експерт .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!