У Януковича обіцяють "економічно обґрунтовані" тарифи на електроенергію

Середа, 2 червня 2010, 16:01

Проект стратегії економічних реформ президента Віктора Януковича на 2010-2014 роки передбачає поступове встановлення економічно-обгрунтованих тарифів на електроенергію з наданням адресної допомоги бідним верствам населення.

Про це заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко на засіданні Комітету економічних реформ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Головні принципи реформ у цих галузях, які ми пропонуємо, можна коротко описати так: це відмова від цінового субсидування споживання і заміна його адресними субсидіями бідним верствам населення; перехід на економічно обгрунтовані методи встановлення тарифів; вільний доступ приватних компаній на ринок і забезпечення конкуренції; завершення ринкової трансформації галузі, в тому числі через приватизацію", - сказав міністр.

За словами Бойка, основною метою реформ в електроенергетичному секторі є надійне забезпечення економіки України електроенергією.

Реклама:

"Для досягнення цієї мети, в першу чергу, буде введено ринкове тарифоутворення, стимулюючу ресурсо- та енергоефективність та залучення інвестицій в галузь", - підкреслив глава Мінпаливенерго.

Проект документа передбачає забезпечення незалежного статусу Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), скасування всіх пільг для окремих галузей промисловості і мораторію на приватизацію об'єктів енергетики.

Згідно з проектом, до кінця 2012 року планується впровадити нову тарифну систему на основі методології, що стимулює інвестування і підвищення ефективності роботи енергокомпаній, і ліквідувати систему єдиних тарифів.

Намічається також почати перехід від моделі єдиного покупця до моделі прямих договорів і балансуючого ринку з поступовим відкриттям ринку для кваліфікованих споживачів.

Проект стратегії також передбачає до кінця 2012 року повністю привести тарифи для населення до економічно обгрунтованого рівня, паралельно розгорнувши систему надання адресної допомоги.

Остаточний варіант стратегії економічних реформ України на 2010-2014 роки президент Віктор Янукович має намір надати 3 червня.

Напередодні його ще раз розгляне очолюваний ним Комітет економічних реформ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!