Думка експерта: Нові податки не вплинуть на обсяги депозитів

П'ятниця, 18 червня 2010, 18:15

Проект податкового кодексу передбачає з 2013 року введення податку в 5% на доходи, які отримують фізособи від розміщення коштів на депозитних рахунках.

Начальник департаменту роздрібних продажів УкрСиббанку Іван Істомін вважає, що для банківської системи подібні заходи не будуть мати негативних наслідків.

"Введення 5% податку на доходи від депозитів всього лише трохи знизить рівень прибутковості для клієнта", - зазначив він.

За словами Істоміна, від поточного рівня ставок за депозитами такий податок складе менше одного відсотка річних.

Реклама:

Банкір вважає, що побоювання негативних наслідків перебільшено.

"З початку року ми спостерігаємо щомісячне зниження ставок за депозитними вкладами. На сьогодні рівень прибутковості знизився в середньому на третину. При цьому населення продовжує активно розміщувати депозити в банках", - стверджує він.

На його думку, скорочення депозитних вкладів може відбутися лише за умови наявності більш привабливої альтернативи вкладень у депозити.

"У найближчі кілька років депозити надійних банків будуть поза конкуренцією за співвідношенням ризику до прибутковості у порівнянні з іншими фінансовими інструментами в Україні", - підкреслив Істомін.

Він також додав, що більшість країн обкладає податком дохід по депозитах. "У даному контексті ми не винаходимо нічого нового", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!