Міллер і Бойко обговорили деталі щодо "Газпром-Нафтогазу"

Четвер, 13 травня 2010, 18:33

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер і міністр палива та енергетики України Юрій Бойко в четвер у Москві обговорили питання, пов'язані з пропозицією голови уряду РФ Володимира Путіна про об'єднання "Газпрому" з НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на прес-службу "Газпрому".

За словами Міллера, які наводяться в повідомленні, "сьогодні на зустрічі ці пропозиції ми обговорили трохи більш докладно".

Міллер переконаний, що об'єднання компаній є "абсолютно прагматичним рішенням".

Реклама:

"Ця ідея зумовлена спільною історією розвитку газової галузі наших країн, зокрема - єдиним газотранспортним комплексом, створеним ще за часів СРСР. Тому природно, що модернізація ГТС України повинна йти в тісній ув'язці з розвитком Єдиної системи газопостачання Росії", - сказав він.

"Українська ГТС спочатку створена для транспортування російського газу до Європи. А, як відомо, будь-яка труба є цінним активом, тільки якщо вона заповнена газом", - нагадав глава російської компанії.

Глава "Газпрому" заявив, що російська ініціатива не пов'язана з пропозицією реанімувати роботу над проектом консорціуму з управління і розвитку газотранспортною системою України, що в даний час активно пропонує українська сторона.

"Але пропозиція про об'єднання ніяк не пов'язана з ідеєю створення газотранспортного консорціуму на тристоронній основі з участю Росії, України і європейських компаній. Це інша пропозиція - більш глобальна, більш масштабна", - говорить Міллер.

"Упевнений, що об'єднання двох компаній стане важливою складовою підвищення енергобезпеки Європи поряд з диверсифікацією маршрутів постачання російського газу до Європи. У зв'язку з цим наші плани з будівництва "Південного потоку" залишаються незмінними. Ми плануємо, що до 31 грудня 2015 з'являться значні газотранспортні потужності з постачання російського газу новим експортним коридором", - сказав глава "Газпрому" після зустрічі.

Як повідомлялося, з ідеєю об'єднати дві національні газові компанії Володимир Путін виступив 30 квітня в Сочі, за підсумками засідання комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії.

Українські чиновники вже відповіли, що готові обговорювати ідею об'єднання компаній "на паритетних умовах".

Як відомо, вартість активів "Нафтогазу України" є приблизно в 16 разів меншою від вартості "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!