Україна в обмін на дешевий газ піде на поступки Росії в атомній галузі?

Середа, 7 квітня 2010, 13:24

Україна в обмін на зниження ціни на російський газ може, серед іншого, відмовитися від співпраці в атомній енергетиці з американською фірмою "Вестингауз".

Про це пише газета "Сегодня" із посиланням на джерело в уряді.

За його словами, українські пропозиції полягатимуть, зокрема, у спільному з Росією будівництві в Україні двох нових ядерних реакторів типу ВВЕР російського виробництва і у відмові України від співпраці в атомній енергетиці з "Вестингауз", яку розвивав екс-президент Віктор Ющенко.

Росія готова виділити Україні кредит у 3 млрд. доларів на будівництво двох енергоблоків - по одному на Рівненській та Хмельницькій АЕС.

Реклама:

Також будуть збільшені постачання російської нафти до Європи, у тому числі і нафтопроводом "Одеса-Броди" (у реверсному режимі, як зараз), і російської електроенергії через Україну до Європи.

На цих умовах газ може постачатися нам дешевше, але точна ціна поки невідома.

Від консорціуму з експлуатації української ГТС не відмовилися, але це питання вже не головне - його відклали на потім, розповіло джерело в уряді.

Міністр палива й енергетики тіньового уряду, БЮТівець Олександр Гудима підтвердив цю інформацію, додавши, що вважає неправильним прив'язку до російського атома в обмін на дешевий газ.

"Необхідна диверсифікованість - на три ВВЕР має бути хоча б один реактор західної конструкції", - каже Гудима.

При цьому він не очікує швидкого прориву в питаннях про зниження ціни на газ: "Знижувати ціни вигідно лише Україні. А Росії навіщо?".

Як відомо, з 1 квітня російський газ для України подорожчав з 305 до 330 доларів (при цьому вартість для промисловості, ЖКГ і населення не підвищується, і всі збитки лягають на НАК "Нафтогаз Україна").

Ціна розраховується за формулою, закладеною в договорі Володимира Путіна та Юлії Тимошенко на основі вартості нафтопродуктів.

При цьому щодо України застосовується високий поправочний коефіцієнт 450. Через нього ціна газу для нас вища, ніж для Німеччини й інших європейських країн.

У понеділок президенти України Віктор Янукович і Росії Дмитро Медведєв домовилися про те, що Україна в найближчі дні підготує пропозиції щодо можливості зниження ціни на російський газ - і Росія їх розгляне.

У вівторок цими питаннями за дорученням Януковича вже займався Кабмін.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!