Тимошенко збільшить капітал Укрексімбанку для підтримки ОПК

П'ятниця, 19 лютого 2010, 10:37

Уряд збільшить статутний капітал державного Укрексімбанку, щоб підвищити його можливості гарантування виконання зовнішньоекономічних договорів підприємствами українського оборонно-промислового комплексу (ОПК).

Відповідну постанову Кабінет міністрів ухвалив на засіданні у середу за ініціативою Мінпромполітики, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу міністерства.

Мінпромполітики відзначає, що прийнята постанова дозволить підприємствам ОПК і спецекспортерам при здійсненні зовнішньоекономічних контрактів уникнути розміщення 100% грошової застави на рахунках покриття, що надзвичайно важливо в умовах нестачі обігових коштів.

Міністр Володимир Новицький прогнозує, що це рішення поліпшить структуру і підвищить обсяги експорту продукції підприємств ОПК, котрі і без цього виросли в 2009 році на 38%.

Реклама:

У той же час Мінпромполітики не уточнює, на яку суму буде збільшений статутний капітал Укрексімбанку.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів в середині січня 2009 року уже приймав рішення про збільшення статутного капіталу Укрексімбанку на 1,8 млрд. гривень, або 18% - до 11 млрд. 803,5 млн. гривень, яке ініціювало Міністерство з питань житлово-комунального господарства для фінансування програм лізингу електротранспорту і проектів з енергозбереження та модернізації комунальної теплоенергетики.

Докапіталізацію держбанку планується здійснити за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики, якими будуть оплачені акції додаткової емісії банку. Проте це рішення Кабінету міністрів донині не опубліковано.

Укрексімбанк заснований в 1992 році. Всі його акції належать уряду країни.

Протягом 2008-2009 років уряд по чотири рази приймав рішення про збільшення статутного капіталу Укрксімбанка, при цьому шість останніх разів - за рахунок випуску ОВДП.

З урахуванням рішення, прийнятого на початку 2010 року, в цілому статутний капітал банку буде збільшений в 7,9 раза.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: