У Богатирьової допускають повторення газової кризи

Вівторок, 8 грудня 2009, 19:58

Апарат Ради національної безпеки й оборони допускає повторення газової кризи між Україною й Росією у випадку несвоєчасних розрахунків НАК "Нафтогаз України" з російським "Газпромом" за імпортований природний газ.

Про це сказано в "Аналітичній довідці щодо загроз національним інтересам у газовій сфері", оприлюдненій на сайті РНБО, повідомляє агентство "Українські новини".

У довідці сказано, що світові експерти з високою ймовірністю прогнозують, що саме російська сторона готується до невиконання умов контракту з транзиту газу й обмеження поставок європейським споживачам під надуманим приводом нібито крадіжки Україною газу.

При цьому зазначається, що положення контракту з транзиту за своїм духом неможливо розглядати як заохочуючі українську сторону в несанкціонованому відборі транзитного газу.

Реклама:

"Адже українська сторона транспарентно співпрацює з європейськими фахівцями з контролю нагляду над газотранспортною системою, щоб уникнути надуманих обвинувачень. Водночас, відповідальність за обмеження поставок газу де-факто буде лежати на "Газпромі", незважаючи на обвинувачення ним Києва", - сказано в документі.

У цьому контексті апарат РНБО звертає увагу на підписаний 16 листопада в Москві "Меморандум про механізм раннього попередження в сфері енергетики" між Росією і Європейським Союзом.

Підкреслюється, що його змістовна частина фактично обмежується визначенням декількох термінів і зобов'язанням сторін попереджати про загрозу виникнення надзвичайної ситуації, зв'язаної зі значним відхиленням від обсягів транзиту.

"Слід зазначити, що затримки з оплатою контрактного обсягу газу буде досить для старту "механізму раннього попередження". І хоча цей механізм навряд чи вирішить проблеми, які можуть виникнути з поставок природного газу в ЄС, він може зробити Україну винною в порушенні режимів поставки газу в Європу в очах європейських споживачів", - сказано в довідці.

Разом з тим, на думку експертів, для Єврокомісії цей документ важливий в аспекті одержання політичних гарантій від Росії, що та не зменшить поставки газу у випадку кризових ситуацій із транзитними країнами.

Апарат РНБО робить висновок, що все перераховане вище свідчить про високу ймовірність штучного створення нової газової кризи з покладанням відповідальності за нього на українську сторону.

Сценарій кризи може виглядати таким чином: через відсутність коштів зривається черговий платіж за імпортований природний газ; російська сторона обмежує подачу газу в Україну для внутрішнього споживання й, через деякий час, інспірує нову газову кризу, перервавши поставки газу в Європу під приводом нібито крадіжки газу в Україні; це буде спонукати українську сторону до якнайшвидшого укладення міжурядової угоди в газовій сфері на російських умовах.

Як повідомлялося, керівництво "Нафтогазу" і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово виключали проблеми з поставками й транзитом газу на початку 2010 року.

"Нафтогаз" і "Газпром" наприкінці листопада шляхом підписання додаткових угод відкоригували обсяги імпорту Україною газу в 2009-2010 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!