"Газпром" погодився не виставляти штраф Україні

Вівторок, 24 листопада 2009, 20:20

ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" у вівторок підписали доповнення до контракту купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009 року.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на прес-службу "Газпрому".

У відповідності з доповненнями річна контрактна кількість газу на 2010 рік встановлена в обсязі 33,75 млрд. кубометрів замість 52 млрд. кубометрів, як було передбачено раніше.

Підписаними документами закріплено також відсутність штрафних санкцій за обсягами споживання газу "Нафтогазу України" в 2009 році.

Реклама:

За словами голови "Газпрому" Олексія Міллера, "обсяги скориговані відповідно до реальних потреб України в умовах кризи".

"Узгоджені обсяги виключають ризик сплати штрафів НАК "Нафтогаз України" у 2010 році за невідбір газу відповідно до контракту. І досягнута остаточна домовленість про те, що "Газпром" не буде стягувати штрафи за недобір газу, який склав, за підсумками десяти місяців, 13 млрд. кубометрів. Ці домовленості покладені на папір - підписано доповнення до контракту. Ще раз повторю: все це зроблено відповідно до політичних домовленостей двох прем'єр-міністрів у Ялті ", - додав він.

Як відомо, відповідно до контракту від 19 січня, на 80% річного обсягу поставок газу поширюється умова "бери або плати" (take or pay).

Однак, у зв'язку з фінансово-економічною кризою, рівень споживання газу на Україні різко знизився. За 10 місяців 2009 року при контрактних зобов'язаннях в 31,7 млрд. кубометрів було закуплено лише 18,85 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!