Російські компанії просять уряд продовжити угоду з Україною про безмитний імпорт труб

Понеділок, 2 листопада 2009, 13:40

Великі російські нафтові компанії - "Роснєфть", "ЛУКОЙЛ", "Сургутнєфтєгаз", "Газпром нефть" і ТНК-BP - звернулися до уряду з листом, в якому просять продовжити міжурядовоу угоду з Україною про безмитний імпорт труб.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на відкритий лист компаній до уряду.

Відповідно до листа, наразі " єдиною конкурентоспроможною альтернативою російським трубам і ринковим індикатором обгрунтованості цін залишається продукція українських виробників".

Постачання труб з України регулюються укладеним на 5 років міжурядовою угодою "Про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України, на митну територію РФ".

Реклама:

Цей документ обмежує обсяг поставок труб і передбачає незастосування антидемпінгових заходів щодо імпорту до РФ продукції, що знаходиться під його дією.

Угода набула чинності 1 січня 2005 року, підвищені ввізні мита за результатами антидемпінгового розслідування були введені з 1 лютого 2006 року, дія угоди закінчується 31 грудня 2009 року.

"Зазначена угода є однією з найбільш оптимальних форм регулювання поставок імпортної продукції на територію РФ. Як показала практика, існування мінімально необхідного обсягу безмитних поставок дозволило уникнути необгрунтованого завищення цін з боку російських споживачів труб. З іншого боку, російська трубна галузь могла планувати стратегію свого розвитку, маючи чітке уявлення щодо обсягів безмитно, що постачається ", - йдеться в листі російських НК до уряду.

"На наш погляд, припинення дії зазначеної угоди призведе до небажаної монополізації російського трубного ринку та створить необгрунтовані преференції вітчизняним трубним компаніям, а також загальмує розвиток не тільки нафтової, але й інших галузей, які є споживачами трубної продукції", - зазначають компанії.

"Уряд РФ приділяв належну увагу цьому питанню, що відображено в його дорученні про врегулювання даної ситуації з урахуванням інтересів споживачів і виробників трубної продукції. Однак викликає занепокоєння той факт, що на сьогоднішній день російською і українською сторонами не досягнуто домовленостей про параметри і терміни продовження угоди на період дії антидемпінгових заходів", - наголошується в листі.

Як повідомлялося, президент Української асоціації металотрейдерів (УАМ) Андрій Федосєєв на початку жовтня відзначав, що ціни на труби в країні трохи виросли, проте за певними позиціями ситуація може змінитися після введення Росією мита на імпорт українських труб і вимушеної переорієнтації частини поставок на внутрішній ринок, що підсилить конкуренцію між виробниками труб.

Об'єднання трубних підприємств України "Укртрубопром" раніше заявляло, що компромісним варіантом у ситуації з поставками труб до Росії стане зниження існуючих квот на 25-30% замість введення митних зборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!