Думка експерта: Українська статистика демонструє суттєві дисбаланси

Вівторок, 17 листопада 2009, 16:38

За даними Держкомстату, у січні-жовтні 2009 року промислове виробництво впало на 26,4% порівняно з цим же періодом 2008 року. При цьому у жовтні 2009 року даний показник скоротився на 6,2% порівняно з аналогічним місяцем 2008 року і збільшився на 5% у порівнянні з вереснем 2009 року.

"Ці дані стали для нас розчаруванням, оскільки ми очікували, що у жовтні 2009 року промислове виробництво не зміниться у річному вираженні", - повідомив "Економічній правді" економіст інвестиційної компанії Astrum Олексій Блінов.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Більшість галузевих показників відповідає очікуванням експерта, за винятком металургії.

Реклама:

"Ми стурбовані зростанням цього сектора на 16,2%, оскільки очікували від галузі майже вдвічі більших темпів підйому. Схоже, у галузевій статистиці при розрахунку динаміки у річному вираженні з'явилися суттєві дисбаланси", - припустив економіст.

Зокрема, зростання у металургії на 7,3% місяць до місяця відповідає розрахункам компанії, а дані Держкомстату щодо обсягів випуску основних видів продукції галузі відповідають очікуванням компанії.

"Відповідь на цю загадку могла би полягати у перегляді бази жовтня 2008 року, але останні дані Державного комітету статистики підтверджують відсутність такого перегляду", - зауважив Блінов.

Зокрема, у жовтні 2009 року виробництво чавуну збільшилося на 43,9%, сталі - на 44,4%, напівфабрикатів - на 38,9%, прокату - на 51,2%. Лише виробництво стальних труб скоротилося на 24,6%, але це не пояснює, чому сукупне виробництво у галузі збільшилося лише на 16,2%, сказав економіст.

На його думку, в результаті різкого економічного спаду українська система статистичних спостережень зіткнулася із складними викликами, що приводять до такої несподіваної "волатильності" даних.

"Оскільки цифри промислового виробництва Держкомстат зазвичай не переглядає, ми ставимо наш прогноз скорочення цього показника у 2009 році на 21% на перегляд у бік зниження", - підсумував Блінов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!