Нацбанк обіцяє не допустити безконтрольної емісії

Субота, 14 листопада 2009, 10:46

Українська економіка відновиться у 2011-2012 році.

Таку думку висловив виконавчий директор Нацбанку з макроекономічних питань Ігор Шумило під час публічної дискусії представників державного і недержавного секторів, організованого за участі тижневика "Дзеркало тижня".

Відповідаючи на питання про те, скільки часу знадобитися Україні, щоб відновити рівень виробництва до передкризових показників, Шумило сказав: "У цьому році падіння (виробництва) 14%, в наступному - 3-4%. Тобто ще 10% різниці порівняно с 2008-м. Якщо ми зростатимемо по 5%, то це 2011-2012 роки".

На думку Шумила, український бізнес учергове адаптувався до кризи значно краще, ніж можна було очікувати за нинішніх дій влади.

Реклама:

Він також зазначив, що керівництво НБУ не допустить безконтрольної емісії.

"Головне, на мій погляд, зараз - не дати приводу для нового збурення девальваційних та інфляційних очікувань. Тому Національний банк встановив чіткі рамки щодо грошової емісії, і я, як член правління, переконаний, що ми будемо тримати ці рамки", - сказав Шумило.

За його словами, на 2010 рік, навіть із урахуванням необхідності істотного підвищення цін, що регулюються адміністративно, "є можливість утримати інфляцію в межах однозначного числа".

При цьому Шумило уточнив, що у НБУ є можливості для додаткової емісії в невеликих об'ємах.

"Слід враховувати, що наприкінці року відбувається традиційне зменшення коштів на рахунках уряду, що означає відповідне збільшення грошової бази", - пояснив він.

За словами Шумила, монетарна база не перевищить 198 млрд. гривень до кінця року.

"Нині цей показник перебуває на рівні 180 млрд. гривень. Що стосується 2010 року, то зростання грошових агрегатів не перевищить 9-13%", - запевнив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!